Título

Antimicrobial activity and chemical composition of the essential oils of Malvaviscus arboreus cav, Pimenta dioica (L.) merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth and Psidium guajava l.

[Actividad antimicrobiana y composición química de los aceites esenciales de Malvaviscus arboreus Cav, Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth y Psidium guajava L.

Autor

DANIEL ALEJANDRO VÁZQUEZ CAHUICH

JUDITH ESPINOSA MORENO

DORA CENTURION HIDALGO

JOSE RODOLFO VELAZQUEZ MARTINEZ

ROCIO DE LOURDES BORGES ARGAEZ

MIRBELLA DEL ROSARIO CÁCERES FARFÁN

Nivel de Acceso

Acceso Abierto

Resumen o descripción

The essential oils of leaves of Malvaviscus arboreus Cav., Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth and Psidium guajava L., obtained by hydrodistillation were evaluated as potential antimicrobial agents against Staphylococcus aureus (ATCC 25923), Salmonella typhimurium (ATCC 4028) and Bacillus cereus (ATCC 11778). Disk diffusion, microdilution and bioautography methods were used for antimicrobial activity evaluation; subsequently, the possitive extracts were analyzed by gas chromatography coupled to a mass spectrometry detector (GC-MS) to obtain the chemical profile. The essential oils of the four species showed antimicrobial activity by the agar diffusion method against the three strains of microorganisms. As for the bioautography, it was found that the component at a frontal reference (Rf) 0.42 from fraction four of the P. dioica essential oil, inhibited the growth of B. cereus, S. typhimurium and S. aureus. In the microdilution test, B. cereus was the most susceptible microorganism to all essential oils tested. Eugenol was the major component of P. dioica and P. guajava with abundance percentages of 94.86% and 33.84%, respectively.

Fecha de publicación

2012

Tipo de publicación

Artículo

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Formato

application/pdf

Fuente

Tropical and Subtropical Agroecosystems. 16, 505 – 513, 2012

Idioma

Inglés

Relación

&

Caceres Farfan, M. (2013). ANTIMICROBIAL ACTIVITY AND CHEMICAL COMPOSITION OF THE ESSENTIAL OILS OF Malvaviscus arboreus Cav, Pimenta dioica (L.) Merr., Byrsonima crassifolia (L.) Kunth AND Psidium guajava L. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 16(3), 505-513.

Sugerencia de citación

Vazquez-Cahuich, D. A., Espinosa Moreno, J., Centurion Hidalgo, D., Velazquez Martinez, J. R., Borges-Argaez, R.,

Repositorio Orígen

Repositorio Institucional CICY

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