Título

Forage and tuber yield and nutritional composition of Manihot esculenta Crantz meal with organic fertilization

Autor

VICTOR FRANCISCO DIAZ ECHEVERRIA

AMELIA CEN HOY

IVAN OROS ORTEGA

Colaborador

FERNANDO CASANOVA LUGO (Colaborador)

Nivel de Acceso

Acceso Abierto

Resumen o descripción

El objetivo fue evaluar la producción y composición nutricional de la harina de yuca (Manihot escu-

lenta Crantz), bajo diferentes niveles de fertilización orgánica. Se establecieron 20 parcelas de 10 10 m sembradas

con yuca a las que se les aplicó 0.0, 0.5, 1.0 y 1.5 kg planta1 de composta de residuos de cachaza de caña (Saccharum

offcinarum L.).

The objective was to evaluate the production and nutritional composition of cassava (Manihot esculenta

Crantz) meal under di erent organic fertilization rates. Twenty 10 10 m plots were planted with cassava and fertilized

with 0.0, 0.5, 1.0 and 1.5 kg plant1 of sugarcane lter cake (part of the waste left after processing). The variables

measured were fresh and dry forage yield (FFY and DFY), fresh and dry tuber yield (FTY and DTY), meal yield (MY)

and their nutritional composition. The results indicate that the organic fertilization signi cantly increased the FFY,

DFY, FTY, DTY and MY compared to the control. Applying 1.5 kg of organic fertilizer signi cantly improved crude

protein content (CP, 3.37%). Organic fertilization with 1.5 kg plant1 of compost improved forage and tuber yield,

and CP content.

Fecha de publicación

23 de septiembre de 2017

Tipo de publicación

Artículo

Formato

1

application/pdf

Idioma

Inglés

Repositorio Orígen

Repositorio Institucional de la Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

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