Título
Consumo y conocimiento actual de una bebida fermentada tradicional en Ixtapan del Oro, México: la sambumbia
Autor
BACILIZA QUINTERO SALAZAR
ALDO IVAN BERNALDEZ CAMIRUAGA
OCTAVIO DUBLAN GARCIA
VERONICA DANIELA BARRERA GARCIA
Héctor Javier Favila Cisneros
Nivel de Acceso
Acceso Abierto
Materias
Antropología - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) Zambumbia - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) traditional fermented drinks - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) Indigenous drinks - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) process of production - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) gastronomy - ([Alteridades (México) Num.44 Vol.22]) CIENCIAS SOCIALES - (CTI)
Resumen o descripción
This ar- ticle deals with some issues on the consumption, prepa- ration and current relevance of sambumbia, a tradi- tional fermented drink known since XVIII century in three communities in Ixtapan del Oro, State of Mexico. Using ethnographic technics, we managed to document the current sambumbia consumption in the studied com- munities. However, the knowledge on its process of production is most rooted in San Martín Ocoxochitepec, a community where the community council has play- ed a key role to maintain its consumption until the present.
Editor
Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa
Fecha de publicación
2012
Tipo de publicación
Artículo
Recurso de información
Formato
application/application/pdf
Fuente
Alteridades (México) Num.44 Vol.22
Idioma
Español
Relación
http://www.redalyc.org/revista.oa?id=747
Audiencia
Estudiantes
Investigadores
Repositorio Orígen
REPOSITORIO INSTITUCIONAL DE LA UAEM
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