Título

Consumo y conocimiento actual de una bebida fermentada tradicional en Ixtapan del Oro, México: la sambumbia

Autor

BACILIZA QUINTERO SALAZAR

ALDO IVAN BERNALDEZ CAMIRUAGA

OCTAVIO DUBLAN GARCIA

VERONICA DANIELA BARRERA GARCIA

Héctor Javier Favila Cisneros

Nivel de Acceso

Acceso Abierto

Resumen o descripción

This ar- ticle deals with some issues on the consumption, prepa- ration and current relevance of sambumbia, a tradi- tional fermented drink known since XVIII century in three communities in Ixtapan del Oro, State of Mexico. Using ethnographic technics, we managed to document the current sambumbia consumption in the studied com- munities. However, the knowledge on its process of production is most rooted in San Martín Ocoxochitepec, a community where the community council has play- ed a key role to maintain its consumption until the present.

Editor

Universidad Autónoma Metropolitana Unidad Iztapalapa

Fecha de publicación

2012

Tipo de publicación

Artículo

Formato

application/application/pdf

Fuente

Alteridades (México) Num.44 Vol.22

Idioma

Español

Relación

http://www.redalyc.org/revista.oa?id=747

Audiencia

Estudiantes

Investigadores

Repositorio Orígen

REPOSITORIO INSTITUCIONAL DE LA UAEM

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