Título
Standardization of PCR technique for detecting Listeria monocytogenes in chicken, beef and pork
Autor
ASAEL EDEM DE LA ROSA ZARIÑANA
MARTA ELVA RAMIREZ GUZMAN
DAVID HERNANDEZ SANCHEZ
MIGUEL ANGEL MATA ESPINOSA
Nivel de Acceso
Acceso Abierto
Materias
Resumen o descripción
El objetivo fue estandarizar la técnica de PCR para el diagnóstico de Listeria monocytogenes en carne de
pollo, res y cerdo. Se evaluó la sensibilidad y especi cidad de la PCR y el nivel de concordancia con el método microbiol
ógico. La PCR se estandarizó utilizando un total de 60 muestras de carne de pollo, res y cerdo, (20 muestras por
tipo de carne).
The aim of this study was to standardize the PCR technique for detecting Listeria monocytogenes (Lm)
in chicken, beef and pork. The sensitivity and speci city of PCR and the level of concordance with the microbiological
method were evaluated. PCR was standardized using a total of 60 samples of chicken, beef and pork (20 samples
per meat type.) Sensitivity and speci city were calculated using the 2 x 2 table and the level of accordance by the
Kappa index. The minimum detectable DNA concentration was 3.0 ng L1. The PCR showed 100% sensitivity and
speci city, and 80, 91 and 100% concordance between the methods was obtained for detecting Lm in chicken, beef
and pork samples respectively, with 89.4% similarity between the methods for the three types of meat.
Fecha de publicación
14 de agosto de 2017
Tipo de publicación
Artículo
Recurso de información
Formato
1
application/pdf
Idioma
Inglés
Repositorio Orígen
Repositorio Institucional de la Universidad Juárez Autónoma de Tabasco
Descargas
1