Título

Standardization of PCR technique for detecting Listeria monocytogenes in chicken, beef and pork

Autor

ASAEL EDEM DE LA ROSA ZARIÑANA

MARTA ELVA RAMIREZ GUZMAN

DAVID HERNANDEZ SANCHEZ

MIGUEL ANGEL MATA ESPINOSA

Nivel de Acceso

Acceso Abierto

Resumen o descripción

El objetivo fue estandarizar la técnica de PCR para el diagnóstico de Listeria monocytogenes en carne de

pollo, res y cerdo. Se evaluó la sensibilidad y especi cidad de la PCR y el nivel de concordancia con el método microbiol

ógico. La PCR se estandarizó utilizando un total de 60 muestras de carne de pollo, res y cerdo, (20 muestras por

tipo de carne).

The aim of this study was to standardize the PCR technique for detecting Listeria monocytogenes (Lm)

in chicken, beef and pork. The sensitivity and speci city of PCR and the level of concordance with the microbiological

method were evaluated. PCR was standardized using a total of 60 samples of chicken, beef and pork (20 samples

per meat type.) Sensitivity and speci city were calculated using the 2 x 2 table and the level of accordance by the

Kappa index. The minimum detectable DNA concentration was 3.0 ng L1. The PCR showed 100% sensitivity and

speci city, and 80, 91 and 100% concordance between the methods was obtained for detecting Lm in chicken, beef

and pork samples respectively, with 89.4% similarity between the methods for the three types of meat.

Fecha de publicación

14 de agosto de 2017

Tipo de publicación

Artículo

Formato

1

application/pdf

Idioma

Inglés

Repositorio Orígen

Repositorio Institucional de la Universidad Juárez Autónoma de Tabasco

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