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Propiedades físico-químicas de membranas PDMS empleadas en lentes líquidas

SERGIO VAZQUEZ Y MONTIEL (2009)

The transparent elastomer Polydimethylsiloxane (PDMS) Sylgard 184 is increasingly used in optical applications, as in the manufacture of microlens with variable focal length, in waveguides (optical fibers) or to produce lenses doublets; this is all due to their excellent physic-chemical properties, its low cost, easy operation and no toxicity. This paper describes the manufacturing process and physic-chemical characterization of elastic membranes prepared from PDMS. These membranes are used as surface refractor on Variable Focal Liquid Lens Length (VFLLL), and these are going to work on the visible region of the electromagnetic spectrum. The membranes are subjected to pressure changes due to liquid content between them. Finally, we present the experimental results obtained of the parameters physic-chemical of the membranes and the conclusions; the obtained results shown that the PDMS membranes are feasible to use to this application.

El elastómero transparente Polidimetil siloxano (PDMS) Sylgard 184 es cada vez más empleado en aplicaciones ópticas, para la fabricación de microlentes con longitud focal variable, en guías de ondas (fibras ópticas) o para producir lentes dobletes, debido a sus excelentes propiedades físico-químicas, a su bajo costo, fácil manejo y nula toxicidad. En este trabajo se describe el proceso de fabricación y caracterización físico-química de membranas elásticas elaboradas de PDMS. Dichas membranas son empleadas como superficies refractoras de Lentes Líquidas con Longitud Focal Variable (LLLFV), las cuales son sometidas a cambios de presión debido al medio líquido contenido entre ellas, las membranas trabajarán en la región visible del espectro electromagnético. Finalmente se presentan los resultados experimentales obtenidos de los parámetros que caracterizan las propiedades físico-químicas de las membranas así como las conclusiones del mismo, las cuales demuestran que las membranas de PDMS son factibles de uso para esta aplicación.

Article

Elastic membranes Characterization of PDMS Liquid lenses Physico-chemical properties of PDMS CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA FÍSICA ÓPTICA

La organización como estrategia de competitividad para pequeños y medianos productores de arroz (Oriza sativa L) de la región de la Chontalpa, Tabasco

LUIS ALBERTO GOMEZ GOMEZ (2014)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Producción Agroalimentaria en el Trópico).- Colegio de Postgraduados, 2014.

En México el arroz (Oryza sativa) es uno de los cuatro cereales de mayor consumo, pero en las últimas décadas la superficie cultivada ha disminuido, dando como resultado que se importe el 91% del cereal. En el país se han realizado diversos estudios en el cultivo, sin embargo hay pocos sobre la caracterización de los productores lo cual permita entender la problemática que enfrenta el cultivo, El análisis de los productores se realizo por un muestreo aleatorio simple con una confiablidad de 95%. Se entrevisto a 82 productores. Para la caracterización se realizo un análisis multivariado. Se identificaron 26 clúster de productores los cuales tienen una edad promedio de 56 años y el 57% de los productores su fuente de ingresos proviene de la actividad agropecuaria y el 43% de los productores sus fuentes de ingresos provienen de actividades no propia del sector agropecuario, sin embargo se encontró que el 91% de los productores no sembraron arroz durante el 2012, por falta de subsidios y financiamiento, cambiando el uso de suelo por la ganadería y caña de azúcar. _______________ ABSTRACT: In Mexico rice (Oryza sativa) is one of the four most consumed cereal, but in recent decades the acreage has decreased, resulting in that amount 91% of the cereal. In the country there have been several studies in the culture, but there are few on the characterization of producers which allows to understand the problems faced by the crop, Analysis of the producers was conducted by simple random sampling with a driveability of 95 %. He interviewed 82 producers. To characterize a multivariate analysis was performed, 26 cluster producers who have an average age of 56 years and 57 % of the producers his income comes from farming and 43 % of their revenue producers from non- own activities in the agricultural sector were identified however it was found that 91 % of farmers not seeded rice in 2012 due to lack of funding and subsidies, changing land use for livestock and sugarcane.

Master thesis

Caracterización de productores Clúster Análisis multivariado Subsidios Characterization of producers Cluster Analysis multivariate Subsidies Producción Agroalimentaria en el Trópico Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Phenotypic and genotypic characterization of Race TKTTF of Puccinia graminis f. sp. tritici that caused a Wheat Stem Rust Epidemic in Southern Ethiopia in 2013–14

Maria Newcomb Matthew Rouse Laura Burgin Christopher Gilligan Annemarie Fejer Justesen Mogens Hovmoller Michael Pumphrey Ravi Singh (2015)

A severe stem rust epidemic occurred in southern Ethiopia during November 2013 to January 2014, with yield losses close to 100% on the most widely grown wheat cultivar, ‘Digalu’. Sixty-four stem rust samples collected from the regions were analyzed. A meteorological model for airborne spore dispersal was used to identify which regions were most likely to have been infected from postulated sites of initial infection. Based on the analyses of 106 single-pustule isolates derived from these samples, four races of Puccinia graminis f. sp. tritici were identified: TKTTF, TTKSK, RRTTF, and JRCQC. Race TKTTF was found to be the primary cause of the epidemic in the southeastern zones of Bale and Arsi. Isolates of race TKTTF were first identified in samples collected in early October 2013 from West Arsi. It was the sole or predominant race in 31 samples collected from Bale and Arsi zones after the stem rust epidemic was established. Race TTKSK was recovered from 15 samples from Bale and Arsi zones at low frequencies. Genotyping indicated that isolates of race TKTTF belongs to a genetic lineage that is different from the Ug99 race group and is composed of two distinct genetic types. Results from evaluation of selected germplasm indicated that some cultivars and breeding lines resistant to the Ug99 race group are susceptible to race TKTTF. Appearance of race TKTTF and the ensuing epidemic underlines the continuing threats and challenges posed by stem rust not only in East Africa but also to wider-scale wheat production.

Article

Phenotyping Genotypes Characterization of race CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Caracterización técnica y socioeconómica de los criadores de ganado suizo de registro en la región centro de Chiapas

MARIA DEL CARMEN DE LOS SANTOS LARA (2015)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Producción Agroalimentaria en el Trópico).- Colegio de Postgraduados, 2015.

La investigación tuvo como objetivo caracterizar técnica y socioeconómicamente a los criadores de ganado suizo de registro en la región centro de Chiapas. Los criadores de ganado suizo de registro (n=30) pertenecientes a la Asociación de Criadores de Razas Puras del Estado de Chiapas fueron entrevistados de junio a agosto de 2014 y se utilizó como herramienta el cuestionario para el levantamiento de la información de campo (registro). El análisis estadístico fue descriptivo, utilizando el programa SPSS (IBM SPSS statistics 20). Los resultados obtenidos fueron: la integración de las mujeres a las labores del campo, el promedio de edad de los criadores fue de 52.4 años, en su totalidad pertenecen al régimen de la pequeña propiedad, cuentan con equipo, maquinaria e instalaciones, la experiencia como criador fue de 18 años, 90% cuenta con licenciatura, 100% tiene programas de inseminación artificial y el principal ingreso es la venta de sementales 54.74%, el 86.7% tienen ingresos extra-finca. Se concluye que los criadores de ganado suizo en la región centro de Chiapas cuentan con experiencia, educación y potencial económico y social para innovar y mejorar los procesos de cría y selección de ganado. Afortunadamente están organizados a nivel estatal, lo que les facilita la comercialización e implementación de innovaciones tecnológicas en el corto, mediano y largo plazo. _______________ TECHNICAL AND SOCIOECONOMIC CHARACTERISTICS OF SWISS CATTLE BREEDERS OF RECORD IN THE CENTER OF CHIAPAS REGION. ABSTRACT: The research aimed to characterize technical and socioeconomic Swiss breeders registered cattle in central Chiapas region. Swiss cattle breeders registry (n = 30) belonging to the Association of Breeders of Pure Breeds of Chiapas were interviewed from June to August 2014 and was used as a tool for lifting the questionnaire (registration). Statistical analysis was descriptive, using SPSS (SPSS statistics 20) program. The results were: integration of women working in the fields, the average age of farmers was 52.4 years, entirely within the regime of small property, include equipment, machinery and facilities, experience as average farmer was 18 years, 90% have bachelor, 100% have artificial insemination programs and the main income is the sale of stallions 54.74%, 86.7% have off-farm income. We conclude that Swiss cattle breeders in the central region of Chiapas have experience, education and economic and social potential to innovate and improve the selection process of cattle breeding. Fortunately, they are organized at the state level, which facilitates the commercialization and implementation of technological innovations in the short, medium and long term.

Master thesis

Caracterización Unidad de producción Ganado suizo de registro Criadores de Chiapas Characterization Production unit Swiss registered cattle breeders Producción Agroalimentaria en el Trópico Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Characterization of bimetal displacement of a 35 ampere circuit breaker

JOSE ALFREDO DIAZ SERNA EDUARDO RUBIO CERDA (2019)

The calibration process of aircraft circuit breakers is an operation that requires high production costs due to its difficulty and the time needed to achieve an optimal calibration of the device to make it work within the predefined time window to protect the aircraft wiring once installed. This research is motivated by the need of reducing the calibration times of circuit breakers in the production line and hence improving the line capacity while reducing associated costs with the number of operators required to fulfill the process. An experimental analysis is performed using a digital microscope to process images to analyze the bimetal movement of a 35 amperes circuit breaker under a current range from 20 to 70 amperes with the propose of characterize it and find the relation between initial and final position to lay the groundwork to develop a method to simplify the calibration process in the production line.

The author wishes to acknowledge Dr. Eduardo Rubio for suggesting methods to perform this test.

Article

Characterization Bimetal Circuit breaker Thermostatic element Calibration INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA CIENCIAS TECNOLÓGICAS INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA ELÉCTRICAS INTERRUPTORES INTERRUPTORES

Development of a biosensor based on a-SixC1-x:H to detect enterotoxigenic Escherichia coli

JOSE LUIS HERRERA CELIS (2016)

The food industry and clinical analysis, among other sectors, require the development of techniques and devices that detect pathogens, while the development of implantable devices needs biocompatible materials with low degradation in biological environment to increase the lifetime of the device. Throughout this work, hydrogenated amorphous silicon-carbon (a-SixC1-x:H) alloy is proposed, obtained, characterized and incorporated into the development of a proposed interdigitated microelectrode array (PIMA) to capture the bacteria of enterotoxigenic Escherichia coli (E. coli, ETEC). a-SixC1-x:H is obtained by the technique of plasma-enhanced chemical vapor deposition (PECVD) using methane and silane as precursor gases under high hydrogen dilution and low power density in order to improve its biocompatibility. Furthermore, considering the projection of the material in biosensors and the effect of the precursor gas ratio on the material properties, films with different precursor gas ratio were deposited and characterized. The result was a set of films with low density of CHn groups, which was also subject under studied.

Simultaneously, the PIMA was designed and simulated using CoventorWare® software. Structurally the PIMA incorporates two layers of a-SixC1-x:H, one between and another on microelectrode, on which a biofunctionalization layer is formed. The aim of this layer is to capture the bacteria by affinity interactions. Functionally the PIMA is a transducer based on electrical impedance, namely the capture of E. coli bacteria causes changes in the electrical properties of the medium between and on the microelectrodes of the array, which are associated with changes in electrical impedance. The simulations were made with the purpose of knowing the operation that the PIMA would have under operating conditions (with bacterial environment) and of analyzing the design aspects that could affect or increase the sensitivity of the array. One of the results of the simulations was that the conductivity of the layer of a-SixC1-x:H on microelectrodes should be as high as possible to reduce its effect on the sensitivity of the biosensor, therefore diborane as doping gas was incorporated during the depositions of some films, which were also characterized.

Doctoral thesis

Amorphous silicon carbide Biosensor Enterotoxigenic escherichia coli Characterization Biofunctionalization CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA FÍSICA ELECTRÓNICA

Extraction and characterization of the fatty acid profile of quintonil (Amaranthus hybridus)

OCTAVIO DUBLAN GARCIA LETICIA XOCHITL LOPEZ MARTINEZ RAMIRO BAEZA JIMENEZ GUADALUPE LOPEZ GARCIA (2017)

Artículo científico

Quintonil (Amaranthus hybridus) grows as shrub and it is commonly used as animal feed. This typical Mexican vegetable is consumed in certain regions after a thermal processing, namely, boiling, frying or steaming. Some reports indicate that quintonil contains nutritive compounds such as, vitamins, proteins, chlorophyll, phenolic compounds and polyunsaturated fatty acids (PUFA). The aim of the present work was to identify and quantify lipid fractions and to obtain the fatty acid profile of quintonil leaves, as well as to assess the effect of thermal processing (boiling and steaming) on such profile. Our data showed that palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic and α-linolenic (ALA) acids were present. ALA was the predominant residue in all the treatments: 1417.8 - 1667.5 mg/100g (fresh), 1621.4 - 1667.5 mg/100g (boiled) and 1437.9 - 1912.6 mg/100g (steamed). A similar behaviour was observed for the other fatty acids, indicating that thermal processing did not affect the fatty acid profile of quintonil. Conversely, it seemed to favour their availability. This research promotes quintonil consumption because of its health implications in an attempt to preserve Mexican biodiversity and revaluate this ancient crop.

Article

Quintonil Fatty acid Extraction Characterization Thermal processing BIOLOGÍA Y QUÍMICA

Hábitat y distribución potencial del tecolote moteado mexicano (Strix occidentalis lucida) en Tlachichila, Zacatecas, y áreas adyacentes

DAVIRA YOLANDA PALMA CANCINO (2014)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Ganadería).- Colegio de Postgraduados, 2014.

El tecolote moteado mexicano es una especie amenazada, en Estados Unidos y México. En México esta especie ha sido poco estudiada. Para localizar, registrar y caracterizar el hábitat de los sitios de descanso del tecolote moteado mexicano, así como para determinar su distribución potencial en áreas adyacentes, se condujeron muestreos en Tlachichila, Zacatecas. Para ello, se establecieron estaciones de llamado nocturnos en la que se emplearon imitaciones de sus vocalizaciones y búsquedas durante el día. Se muestrearon 7, 639 ha, y se localizaron cinco individuos subadultos en tres sitios de descanso (dos parejas y un individuo solitario). La caracterización del hábitat se realizó en sitios de uso y sitios aleatorios, en parcelas circulares de 20 m de diámetro. Para modelar las áreas de distribución potencial del tecolote moteado mexicano en los estados de Aguascalientes, Jalisco y Zacatecas se empleó el algoritmo Maxent y ArcMap. Para ello se ocuparon 15 registros de presencia de la especie (seis de Valparaíso, Zacatecas; tres de Tlachichila, Zacatecas y seis de Sierra Fría, Aguascalientes). Los tecolotes percharon en su mayoría en Quercus spp. a una altura promedio de 7±2.1 m, altura de árboles de 8.5±2.1 m y diámetro de 29.8±8.2 cm, en laderas con exposición noreste, con pendientes de 51±28 %, a una elevación de 2444.6±12.9 m y a una temperatura de 19.5±1.7 °C. La cobertura del suelo en los sitios de descanso se caracterizó, en su mayoría, por la presencia de hojarasca, herbáceas y roca. El tecolote moteado mexicano en Tlachichila, Zacatecas ocupó áreas muy similares a otras utilizadas en México y en los Estados Unidos. Maxent realizó una adecuada predicción de acuerdo al área bajo la curva (AUC) y cuantificó con una probabilidad de distribución muy alta de Strix occidentalis lucida en 300.2 en Zacatecas y 37.5 km2 en Aguascalientes. Asimismo, determinó que esta especie ocurre con una probabilidad alta en 1002.3, en 118.2 y en 40.1 km2 de Zacatecas, Aguascalientes y Jalisco, respectivamente; y con una probabilidad media en 1251.1 de Zacatecas, en 172 de Jalisco y en 118.69 km2 de Aguascalientes. _______________ HABITAT AND POTENTITAL DISTRIBUTION OF THE MEXICAN SPOTTED OWL (Strix occidentalis lucida) IN TLACHICHILA, ZACATECAS AND ADJACENT AREAS. ABSTRACT: The Mexican spotted owl is a threatened species in the United States and Mexico. In Mexico this species has been little studied. To locate, record and characterize the habitat of roost sites of Mexican spotted owl, as well as to determine its potential distribution in adjacent areas, samplings were conducted in Tlachichila, Zacatecas. To do this, nocturnal calling stations were established in which imitation of owl vocalizations were used and searched during the day. We sampled 7,639 ha and five subadult individuals were located at three sites (two couples and a solitary individual). Habitat characterization was performed on roosting sites and at random sites using circular plots of 20 m in diameter. The Maxent algorithm and ArcMap was used to model the potential distributional areas of the Mexican spotted owl in the states of Aguascalientes, Jalisco and Zacatecas. For this, 15 records of the species (6 from Valparaiso, Zacatecas; 3 from Tlachichila, Zacatecas and 6 from Sierra Fria, Aguascalientes) were used. Owls roosted mostly in Quercus spp. to a height of 7±2.1 m, trees height of 8.5±2.1 m and diameter of 29.8±8.2 cm, on slopes with northeast exposure with slopes of 51±28 %, at an elevation of 2,444.6±12.9 m and a temperature of 19.5±1.7 °C. Soil cover in roosting sites was characterized mostly by litter, herbaceous plants and rock. The Mexican spotted owl in Tlachichila, Zacatecas, occupied very similar sites to others used by the Mexican spotted owl in Mexico and the United States. Maxent made an accurate prediction based on the area under the curve (AUC) and quantified with a very high probability distributional areas of Strix occidentalis lucida in 300.2 of Zacatecas and 37.5 km2 of Aguascalientes. It also determined that this species occurs with a high probability in 1002.3, 118.2 and 40.1 km2 of Zacatecas, Aguascalientes and Jalisco, respectively; and with a medium probability in 1251.1 of Zacatecas, 172 of Jalisco and in 118.69 km2 of Aguascalientes, México.

Master thesis

Strix occidentales lucida Caracterización Hábitat potencial Maxent Characterization Potential habitat Ganadería Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Caracterización de líneas de transmisión homogéneas a partir de sus propiedades de propagación

JUAN CARLOS GARCÍA SANTOS (2015)

Los sistemas electrónicos actuales integran diversos dispositivos y microsistemas,

los cuales por sí solos no cumplen las funciones o tareas que sí hacen en conjunto.

Por lo tanto, es necesario interconectar todos los elementos del sistema para poder

enviar y recibir información a altas velocidades. Sin embargo, el incremento de la

frecuencia de operación modifica el comportamiento de las interconexiones, ya que

se presentan nuevos efectos que deben considerarse. Para asegurar la comunicación

entre los microsistemas, es necesario analizar, modelar y caracterizar las líneas de

transmisión.

Con la constante de propagación e impedancia característica se puede caracterizar

completamente una línea de transmisión. Sin embargo, para medir los parámetros

S de la línea se utilizan estaciones de prueba, cables, conectores y transiciones que

introducen efectos indeseados en las mediciones, lo cual complica la extracción de

la impedancia característica. Por otra parte, existen métodos que determinan adecuadamente

la constante de propagación a partir de mediciones de los parámetros S.

En este trabajo se presenta un método que permite caracterizar líneas de transmisión

homogéneas a partir de sus propiedades de propagación. La extracción de parámetros

se basa en la separación e identificación de las pérdidas por conductor y dieléctrico;

con estas últimas se puede determinar la tangente de pérdidas. Posteriormente, la

impedancia característica y los parámetros RLGC se obtienen de manera sencilla

en función de la frecuencia.

Para verificar que el método propuesto es válido, se analizaron líneas microstrip y

striplines terminadas con G-S-G pads y conectores coaxiales, respectivamente. Se

simuló un circuito RLGC que representa a la línea de transmisión y se obtuvieron

los respectivos parámetros S, los cuales se comparan con los del método propuesto y

los experimentales. Además se presenta una simulación en el dominio del tiempo, la

cual nos permite analizar el comportamiento de un pulso de voltaje que se propaga

a través de la línea.

Master thesis

Characterization Homogeneous transmission lines Dielectric properties CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA FÍSICA ELECTRÓNICA

Caracterización agronómica, nutrimental y molecular de Vicia faba L

HILDEGARD BERENICE LIST MONTESINOS (2014)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Genética).- Colegio de Postgraduados, 2014.

El haba es un cultivo de alto valor nutrimental, es la tercer leguminosa consumida a nivel nacional, después del frijol y la lenteja, cultivándose principalmente en los estados de Puebla, Tlaxcala, Veracruz, Estado de México y Michoacán. Sin embargo, el empleo de variedades criollas con baja producción y susceptibles a enfermedades ha propiciado la disminución de la superficie destinada a su cultivo. El objetivo de la investigación fue la caracterización agronómica, calidad culinaria, nutrimental y molecular de tres colectas de V. faba L. (tipo minor y tipo equina) provenientes de localidades con diferente altitud ubicadas en Puebla y Oaxaca, con el fin de identificar líneas sobresalientes para iniciar un programa de mejoramiento genético. En la parte agronómica, con diferente fecha de siembra, se evaluaron los parámetros inicio de floración, inicio de formación de vaina, días a madurez, altura de planta, número de tallos, número de flores por inflorescencia, número de vainas y peso de semillas por planta en el ciclo primavera-verano 2012. Se seleccionaron 20 líneas de cada colecta con base en rendimiento y sanidad, que se evaluaron en el ciclo primavera-verano 2013 en Texcoco, Estado de México A cada línea se le determinó la calidad culinaria, nutrimental y molecular. El color de semilla y del caldo de cocción se midió con el sistema CIELAB. La calidad tecnológica se determinó de acuerdo con Guzmán et al. (1995). Se analizó el contenido de proteína y lípidos (AOAC, 2001), así como de taninos (Burns, 1971). Las semillas fueron claras, color mate con mayor proporción de tonos amarillos que de rojizos, mientras que el caldo fue oscuro, apagado, de tonalidades verde-azul. El peso de 100 semillas osciló entre 91.91 g y 107.36 g, el porcentaje de testa entre 12.6 y 13.9 %. Ambos se correlacionaron negativamente (r=-0.619, p<0.01). La capacidad de absorción osciló entre 92 y 100 % del peso de la semilla, con un tiempo de cocción de entre 6.6 y 7.2 minutos y el % de sólidos en caldo entre 0.3 y 0.4 %. El contenido de proteína en la semilla osciló entre 32.57 y 33.90 %, los lípidos entre 2 y 3 % y los taninos entre 2.38 mg y 2.97 g EC / 100 g de muestra seca. El análisis molecular con marcadores tipo SSR mostró cinco agrupamientos. Sobresalen las líneas ‘MON12-159’, ‘MON12-112’, ‘MON12-100’ de V. faba tipo minor y ‘MON12-51’ de V. faba tipo equina debido a sus características agronómicas, de calidad, y nutrimentales. De los 23 marcadores SSR ensayados: 12 fueron polimórficos, 4 no polimórficos y 7 no dieron bandas con buena resolución. _______________ AGRONOMICAL, NUTRITIONAL AND MOLECULAR

CHARACTERIZATION OF Vicia faba L. ABSTRACT: Faba bean is a crop of high nutritional value, it is the third legume consumed in México, after beans and lentils. It is cultivated mainly in Puebla, Tlaxcala, Veracruz, Mexico and Michoacán. However, the use of landraces with low yield and susceptible to diseases has led to decrease the area intended for its cultivation. The objective of this paper was to realize the agronomic, cooking quality, nutritional and molecular characterization in three collections of V. faba L. (equine and minor) from different altitude localities situated in Puebla and Oaxaca, in order to identify outstanding lines to start a breeding program. In the agricultural side, with different sowing dates, some parameters were evaluated such as days to flowering, days to fruit setting, days to maturity, plant height, number of stems, number of flowers per inflorescence, number of pods and seed weight per plant in the spring-summer 2012. 20 lines of each collection were selected based on performance and health, which were assessed in the spring-summer 2013 in Texcoco, State of Mexico. The cooking, nutrition and molecular quality was determinated for each line. Seed color and cooking liquid color were measured by CIELAB system. Technological quality was determined according to Guzmán et al. (1995). Protein and fat content were analyzed (AOAC, 2001), as well as tannins (Burns, 1971). The seeds were light, matte with a higher proportion of red- yellow tones, while the broth was dark, dull, with blue-green tones. The 100-seed weight ranged from 91.91 g and 107.36 g, the percentage of testa between 12.6 and 13.9 %. Both were negatively correlated (r = -0619, p < 0.01). The absorption capacity was between 92 and 100 % of the seeds´s weight, with a cooking time between 6.6 and 7.2 minutes and the percentage of solids in broth between 0.3 and 0.4 %. The protein content in the seed was between 32.57 and 33.90%, the lipids between 2 and 3 % and the tannins between 2.38 mg and 2.97 g EC / 100 g of dry sample. Molecular analysis markers SSR showed five groupings. Protrude lines 'MON12 -159', 'MON12 -112', 'MON12 -100' of V. faba minor and 'MON12 - 51' of V. faba equina due to its agronomic, quality, and nutritional characteristics. Of the 23 SSR markers tested: 12 were polymorphic, 4 were non-polymorphic and 7 bands did not give good resolution.

Master thesis

Vicia faba tipo minor Equina Caracterización Formación de líneas Vicia faba minor Characterization Selection lines Genética Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA