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Aplicación de 1-MCP en diferentes ecotipos de ciruela mexicana (Spondias purpurea L.) de México
MARÍA GORETTI TRANSITO DAMASO (2023, [Tesis de maestría])
La ciruela mexicana es un frutal nativo de México, se distribuye en la vertiente del
Pacífico, centro de Veracruz y Península de Yucatán. El árbol de ciruela mexicana
produce frutos de diferentes tamaños, colores y sabores, existe una gran diversidad
que se aprecia tanto en los meses de marzo a junio, como de septiembre a noviembre.
El principal uso de la fruta es en fresco como fruta de temporada, la vida útil de la
ciruela de estación seca no es mayor a 5 d, por lo cual es un frutal que se considera
importante de manera local. Actualmente poco se han desarrollado y evaluado
tecnologías para incrementar la vida útil de este producto hortícola, por lo que en el
presente trabajo se evaluó la respuesta de cinco ecotipos de ciruela mexicana a la
aplicación de 1-metilciclopropeno (1-MCP), con la finalidad de proponerlo para el
desarrollo del manejo poscosecha adecuado de esta fruta. Durante abril a septiembre
de 2022 se cosecharon frutos de ciruela mexicana procedentes de Guerrero y Morelos.
Los frutos se cosecharon en etapa ½ verde. Los frutos fueron transportados al
Laboratorio de Producción Agrícola de la Facultad de Ciencias Agropecuarias en la
Universidad Autónoma del Estado de Morelos, donde se lavaron y se dejaron secar al
ambiente. Posteriormente se colocaron en cajas de plástico herméticas durante 12 h
y se aplicó 0, 500 y 1000 nL L-1 de 1-MCP, se evaluaron a temperatura ambiente (24.9
± 1 °C; 55.1 ± 6 % HR) y después de 5, 10 y 15 d en almacenamiento a 12 °C. Se
evaluaron los cambios fisicoquímicos y fisiológicos de cada ecotipo. La aplicación de
1-MCP, independiente del tiempo de almacenamiento inhibió y retrasó la velocidad de
respiración y producción de etileno, mantuvo la firmeza y retrasó la pigmentación
característica de cada ecotipo, con poca acción en la concentración de sólidos solubles
totales y acidez titulable, sin efecto claro en compuestos fenólicos, flavonoides y
actividad antioxidante, y sin ningún efecto en la pérdida de masa. El efecto del 1-MCP
permite conservar la fruta a temperatura ambiente hasta 6 u 8 d; la refrigeración a 12
°C potencia la acción del 1-MCP permitiendo conservar hasta 9 a 20 d después de
salir de almacenamiento.
The Mexican plum is a fruit native to Mexico, it is distributed on the Pacific slope, central
Veracruz and Yucatan Peninsula. The Mexican plum tree produces fruits of different
sizes, colors and flavors, there is a great diversity that is appreciated both in the months
of March to June, and from September to November. The main use of the fruit is fresh
as a seasonal fruit, the shelf life of the dry season plum is not more than 5 d, so it is a
fruit tree that is considered important locally. Currently, little technologies have been
developed and evaluated to increase the shelf life of this horticultural product, so in this
work the response of five ecotypes of Mexican plum to the application of 1-
methylcyclopropene (1-MCP) was evaluated, in order to propose it for the development
of adequate postharvest management of this fruit. During April to September 2022,
Mexican plum fruits were harvested from Guerrero and Morelos. The fruits were
harvested in stage 1/2 green. The fruits were transported to the Agricultural Production
Laboratory of the Faculty of Agricultural Sciences at the Autonomous University of the
State of Morelos, where they were washed and left to dry in the environment.
Subsequently, they were placed in airtight plastic boxes for 12 h and 0, 500 and 1000
nL L-1 of 1-MCP were applied, evaluated at room temperature (24.9 ± 1.1 °C; 55.1 ±
6.2 % RH) and after 5, 10 and 15 d in storage at 12 °C. The physicochemical and
physiological changes of each ecotype were evaluated. The application of 1-MCP,
independent of storage time inhibited and delayed the rate of respiration and production
of ethylene, maintained the firmness and delayed the pigmentation characteristic of
each ecotype, with little action on the concentration of total soluble solids and titratable
acidity, with no clear effect on phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity,
and without any effect on mass loss. The effect of 1-MCP allows the fruit to be
preserved at room temperature up to 6 or 8 d; cooling at 12 °C enhances the action of
1-MCP allowing to preserve up to 9 to 20 d after leaving storage
CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS Ciruela mexicana, 1-metilciclopropeno, almacenamiento, refrigeración, calidad, poscosecha Mexican plum, 1-methylcyclopropene, storage, refrigeration, quality, postharvest.
EMILIO RAYMUNDO MORALES MALDONADO MONICA GUTIERREZ ROJAS RAMON JAIME HOLGUIN PEÑA Daniel Ruiz-Juárez Jorge Luis Vega Chávez Ana Cristina Reyes Godoy (2022, [Artículo])
"Mexico has 159 species of Agave spp. In the agri-food industry stand out are Agave tequilana, A. angustifolia, and A. salmiana. A limitation to producing maguey seedlings is the low availability of organic substrates that favor plant adaptation in the field. The objective was to evaluate the effect of nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) found in substrates in response to vegetative and root growth of A. salmiana in agricultural areas of Huichapan, Hidalgo, Mexico. The treatment consisted of earthworm humus (EH) and leaf compost (LC) substrates with materials from the region with different percentages of EH (100, 75, 50%), LC (5, 10%), and sand (20, 40%). The treatments were applied with 14 random replications in two phases in seeds and 40-day-seedlings. The variables evaluated were NPK amount and pH in substrates. The physiological variables measured were plant height, leaf number, stem diameter, root length, and volume. Significant differences (P≤0.05) were observed in seedling physiology due to the effect of the treatment. The best agronomic responses (plant growth and root length/weight) of Agave seedlings were T5 (75% earthworm humus + 20% sand + 5% leaf-soil) and T6 (50% earthworm humus + 40% sand + 10% leaf-soil); in both treatments, the NPK percentages were different from the control (Haplic Phaeozem soil) group. The final concentration of NPK in T6 was N = 0.04%, P = 398.13 mg Kg-1 and K = 11.88 meq 100g-1 . The results infer that NPK availability in soil and progressive acidification (initial pH = 8.6, final pH = 7.4) of the substrate can favorably influence the plant response. The interactions between NPK availability in the substrate and their use for a better response in maguey seedling adaptability open up new lines of research on the productive systems in the región of Huichapan, Hidalgo, Mexico."
maguey, nutritional quality, plant physiology, productive soils, seedling BIOLOGÍA Y QUÍMICA CIENCIAS DE LA VIDA BIOLOGÍA VEGETAL (BOTÁNICA) FERTILIDAD DEL SUELO FERTILIDAD DEL SUELO
Aproximación de señales acústicas a través de funciones polinomiales
Approximation of acoustic signals through polynomial functions
Andrea Cruz Rojas (2023, [Tesis de maestría])
Las señales acústicas presentan diversas características, como la frecuencia, amplitud y duración. Existen varias formas de representar una señal acústica, siendo la representación en el dominio del tiempo la más común. Esta representación permite visualizar la variación de la amplitud a lo largo del tiempo, analizar la duración, la forma de onda y los cambios rápidos o lentos en la amplitud. Sin embargo, las señales acústicas pueden contener un gran número de elementos, lo que resulta en archivos digitales de gran tamaño que dificultan su envío y almacenamiento. En este trabajo, se llevó a cabo un estudio de aproximación de señales acústicas utilizando diversas funciones polinomiales, como las funciones Zernike, Bessel y Jinc para reducir la cantidad de datos necesarios para representar la señal acústica, lo que simplifica la manipulación de dichos datos. El objetivo es identificar qué polinomio y cuántos coeficientes ofrecen un mejor rendimiento, es decir, una mejor señal acústica. Este estudio se basa en una evaluación objetiva y subjetiva de la reconstrucción de las señales acústicas, lo cual, hasta donde tenemos conocimiento, no se ha estudiado utilizando ambas metodologías en conjunto.
Acoustic signals have various characteristics, such as frequency, amplitude and duration. There are several ways to represent an acoustic signal, with time domain representation being the most common. This representation allows you to visualize the variation of the amplitude over time, analyze the duration, the waveform and the fast or slow changes in the amplitude. However, acoustic signals can contain a large number of elements, resulting in large digital files that make them difficult to send and store. In this work, an approximation study of acoustic signals was carried out using various polynomial functions, such as the Zernike, Bessel and Jinc functions to reduce the amount of data necessary to represent the acoustic signal, which simplifies the manipulation of said data. The objective is to identify which polynomial and how many coefficients offer better performance, that is, a better acoustic signal. This study is based on an objective and subjective evaluation of the reconstruction of acoustic signals, which, to the best of our knowledge, has not been studied using both methodologies together.
Calidad de audio, Compresión de señal acústica, Polinomios ortogonales, Pruebas objetivas y subjetivas. Audio quality, Acoustic signal compression, Orthogonal polynomials, Objective and Subjective Tests INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA CIENCIAS TECNOLÓGICAS TECNOLOGÍA DE LAS TELECOMUNICACIONES ELECTROACÚSTICA ELECTROACÚSTICA