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Who is quitting? An analysis of the dis-adoption of climate smart sorghum varieties in Tanzania

Franklin Simtowe Kai` Mausch (2019)

Purpose New agricultural technologies are continuously generated and promoted for adoption by farmers with the expectation that they bring about higher benefits than older technologies. Yet, depending on the perceived benefits, the user of the technology may choose to stop using it. This paper aims to analyze what drives farmers to dis-adopt climate smart sorghum varieties in Tanzania.Design/methodology/approach The study uses cross-sectional farm household level data collected in Tanzania from a sample of 767 households. The determinants of dis-adoption are explored using a bivariate probit with sample selection model.Findings The authors find that while farmers switch between different sorghum varieties, most farmers actually quit sorghum production. Older farmers and those facing biotic stresses such attacks by birds are more likely to dis-adopt sorghum.Practical implications These findings suggest that there is scope for improving and sustaining the adoption of sorghum varieties in Tanzania once extension services are strengthened. The findings also point to a well-founded theory on the role of markets in enhancing the overall sustainability of food systems. Social implications The study findings have broader implications for understanding the sustainability of improved technology adoption Originality/value Dis-adoption is also positively associated with the lack of access to markets underscoring the role of markets in enhancing the overall sustainability of technology adoption and food systems.

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Sorghum Climate-smart agriculture Bivariate Selection Dis-Adoption O33 Q12 Q16 SORGHUM CLIMATE SMART AGRICULTURE CROSS SECTIONAL ANALYSIS CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Demanda de sorgo grano en México con la técnica de retrasos distribuidos

MARICRUZ CARBAJAL GARCIA SAMUEL REBOLLAR REBOLLAR JUVENCIO HERNANDEZ MARTINEZ GERMAN GOMEZ TENORIO EUGENIO GUZMAN SORIA (2018)

El sorgo (Sorghum vulgare Pers) es uno de los granos forrajeros más importantes dentro del sector pecuario mexicano, ocupa el segundo lugar en producción de granos básicos y se considera el principal ingrediente en la formulación de alimentos balanceados. Para estimar los factores que determinan la demanda de sorgo grano en México, se estimó un modelo econométrico lineal multivariable para el periodo 1995-2014, con la técnica de retrasos distribuidos

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Demand econometric model elasticities lag sorghum CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

First detection of Pseudomonas fuscovaginae on maize and sorghum in Burundi

Etienne Duveiller (1989)

Pseudomonas fuscovaginae was isolated from brown rot lesions on leaf sheaths and husks of maize at the silking stage and on flag leaf sheaths of sorghum at the booting stage in smallholders’ fields between 1,450 and 2,100 meters above sea level in Burundi. In comparative biochemical, serological, and pathogenicity tests, the strains from maize and sorghum were similar to those previously isolated from rice.

Article

Isolation techniques Zea mays Sorghum Plant disease manifestations Burundi CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

El mercado de sorgo en México, 1980 - 2013.

ANGÉLICA ÁLVAREZ SALDAÑA (2016)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Economía).- Colegio de Postgraduados, 2016.

El sorgo es uno de los principales granos producidos en México, después del maíz debido a que ocupa el 18.99% de la superficie cultivada del país. El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de las importaciones de sorgo en el mercado mexicano del grano. La metodología utilizada fue un modelo econométrico de ecuaciones simultáneas, estimado por mínimos cuadrados en dos etapas y con información de 1980 a 2013. Los resultados mostraron que las elasticidad precio de la oferta de sorgo en temporal (0.781) es mayor que la elasticidad precio de la oferta de sorgo en riego (0.417), esto sugiere que los productores de temporal son más sensibles que los productores de riego a las variaciones de los precios. A su vez, las elasticidades de la oferta son mayores que la elasticidad precio de la demanda (-0.237), en términos absolutos, con lo cual podemos concluir que los productores son más perceptivos que los consumidores a los cambios en el precio. El precio internacional afecta inelásticamente (0.292) al precio al mayoreo interno y éste a su vez modificó en el mismo sentido al precio al productor en riego (0.297) y temporal (0.524); y se transmite de manera directa e inversa sobre la oferta y demanda estimulando las importaciones. _______________ THE SORGHUM MARKET IN MEXICO 1980 – 2013. ABSTRACT: Sorghum is one of the major grains produced in Mexico, after corn because it occupies 18.99% of the cultivated area. The aim of this study was to analyze the effect of imports of sorghum grain the Mexican market. The methodology used was an econometric model of simultaneous equations, estimated by least squares in two stages and with information from 1980 to 2013. The results showed that the price elasticity of supply of sorghum temporary (0.781) is greater than the price elasticity the supply of sorghum irrigation (0.417), this suggests that producers are more sensitive than temporary producers irrigation to price changes. In turn, the supply elasticities are greater than the price elasticity of demand (-0237), in absolute terms, which can conclude that producers are more perceptive consumers to price changes. Inelastically affects the international price (0.292) the domestic wholesale price and this in turn modified in the same way the producer price in irrigation (0.297) and temporal (0.524); and transmitted directly and inversely on supply and demand stimulating imports.

Master thesis

Sorgo Modelo econométrico Elasticidades Sorghum Econometric model Elasticities Economía Maestría CIENCIAS SOCIALES CIENCIAS ECONÓMICAS ECONOMÍA SECTORIAL AGRICULTURA, SILVICULTURA, PESCA

Localización del hongo Metarhizium spp. en su asociación con la planta Sorghum vulgare

LUZ JANETH HERRERA GUTIERREZ ISRAEL ENRIQUE PADILLA GUERRERO (2015)

El hongo Metarhizium es un entomopatógeno que puede interactuar con las plantas, colonizando las raíces en forma de micorriza y endofítica, llevando a cabo una simbiosis con las plantas que estimula el crecimiento de la raíz, traslada nutrientes a las raíces, como es el caso de nitrógeno que obtiene de parasitar insectos, estimula el sistema inmune de las plantas y confiere resistencia activa a los factores abióticos tales como la salinidad. La planta Sorghum vulgare pertenece a la familia de las gramíneas, se cultiva principalmente para la ganadería, debido a su importancia económica es ampliamente cultivado en México , siendo el tercer mayor productor del mundo y el estado de Guanajuato es el segundo productor a nivel nacional. En este trabajo monitoreamos in situ las interacciones en la raíz mediante una cinética entre Sorghum vulgare y Metarhizium etiquetado con el gen mCherry, crecidos en condiciones in vitro mediante microscopía de fluorescencia.

The fungus Metarhizium is a entomopathogen which can interact with plants, colonizing the roots in mycorrhizal and endophytic way, carrying out a symbiosis with plants which stimulates root growth, translocate nutrients to the roots as is the case of nitrogen which obtains from the insect parasitized, stimulate the immune system of plants and active resistance to abiotic factors such as salinity. The Sorghum vulgare plant belongs to the grass family, is grown primarily for livestock use, due to its economic importance is widely grown in Mexico, being the third largest producer in the world and the state of Guanajuato is the second producer nationally. We monitored in situ root interactions using one line time between Sorghum vulgare and cherry-tagged Metarhizium strain grown in in vitro conditions by fluorescence microscopy.

Article

BIOLOGÍA Y QUÍMICA Sorghum Metarhizium Micorriza y Fluorescencia

Estudio del cultivo sólido de paja de sorgo en la producción de enzimas fibrolíticas y digestibilidad ruminal in vitro con Fomes fomentarius EUM1 y Pleurotus sapidus

MARCELA VILLEGAS CASTAÑEDA (2010)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Ganadería).- Colegio de Postgraduados, 2010.

Se estudió el cultivo sólido con Fomes fomentarius EUM1 y Pleurotus sapidus en paja de sorgo, con un tratamiento alcalino y húmedo. El cultivo se realizó durante 20 días previo tratamiento con humedad y Ca OH2 por 24 h. Se midió la producción de enzimas celulasas, xilanasas y lacasas (complejos lignocelulósicos) producidas en los días 0, 9,15 y 20 de fermentación Se encontró una actividad máxima de celulasas para el hongo F. fomentarius EUM1 de 15.24 ±0.99 U/gss y para P. sapidus de 6. 51±0.81 U/gss. La máxima actividad xilanasas en F. fomentarius fue 79.45±8.69 U/gss y para Pleurotus 24.90±0.71 U/gss. También se midió la proteína soluble, la mayor cantidad se cuantificó al día 20. Los cambios en la composición nutricional de la paja variaron paralelamente a la producción de los complejos lignocelulósicos. La proteína total aumento un 2 % con respecto al tiempo inicial y la perdida de lignina fue de 2 % en promedio. Además se midieron cambios en las variables fermentativas in vitro mediante la técnica de producción de gas, para determinar el efecto del cultivo sólido y sus complejos lignocelulósicos más el tratamiento con CaOH2 en fresco y seco. El tratamiento de la paja con F. fomentarius EUM1 y P. sapidus decrementó las variables fermentativas, en cambio el tratamiento únicamente con Ca OH2 produjo un mejor volumen de gas. La combinación de ambos tratamientos no tuvo sinergia y detrimento la tasa de producción de gas y digestibilidad .El tratamiento con hongos incrementó la biomasa y la adherencia microbiana aspecto de suma importancia en la nutrición de rumiantes. Y se concluye que el tratamiento con Ca (OH)2 mejora las características de la paja, pero el cultivo sólido provee de algunos metabolitos nutritivos a la paja que aumentan la microbiota ruminal. _______________ STUDY OF SOLID CULTURE OF SORGHUM STRAW IN THE PRODUCTION OF FIBROLITIC ENZYMES AND DIGESTIBILITY IN VITRO WITH Fomes fomentarius EUM1 AND Pleurotus sapidus. ABSTRACT: The solid culture was studied with Fomes fomentarius EUM1 and Pleurotus sapidus sorghum straw with an alkaline treatment and moisture. The culture was realized for 20 days previous treatment with dampness and Ca (OH)2 for 24 h. The production of enzymes measured up celullases, xylanases and laccases (lignocellulosic complexes) produced in the 0th, 9, 15 and 20 day of fermentation. It found maximum activity of celullases for the mushroom F. fomentarius EUM1 of 15.24 ±0.99 U/gss and for P. sapidus of 6.51 ± 0.81 U/gss. The maximum activity xylanases in F. fomentarius was 79.45±8.69 U/gss and for P. sapidus 24.90±0.71 U/gss. Also the soluble protein was measured up, the major quantity was quantified a 20th day. The changes in the nutritional composition of the straw changed parallel with the production of the lignocellulosic complexes The total protein increased 2 % with regard to the initial time and the loss of lignin was 2 % in average. In addition changes measured up in the rates of gas production to determine the effect of the solid culture and its lignocellulosic complexes more the treatment with Ca (OH)2 in freshly and dry. The treatment of sorghum straw with F. fomentarius EUM1 and P. sapidus decreased the rates of gas production, on the other hand the treatment only with Ca (OH)2 produced better volume of gas. The combination of both treatments did not have synergy and decreased the rate of gas production and digestibility. The treatment with fungi increased the biomass and the microbial adherence topic important in the nutrition of ruminants. The treatment with Ca (OH)2 improves the straw but the solid culture provides probiotic components or nutrients that increase the ruminal microbiota.

Master thesis

Cultivo sólido Paja de sorgo Pleurotus sapidus Fomes fomentarius Producción de gas Solid culture Fomes fomentarius Gas production Sorghum straw Maestría Ganadería CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Efecto de procampo sobre la producción y las importaciones de granos forrajeros en México

JORGE NERY MOLINA GÓMEZ (2012)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Economía).- Colegio de Postgraduados, 2012.

Para medir los efectos PROCAMPO sobre la producción e importaciones de maíz (Zea mays L.) y sorgo (Sorghum bicolor L. Moench) se estimaron dos funciones de oferta usando series de 1980 a 2009, y se construyó un sistema de ecuaciones en el año 2007/2009. Los resultados indican que el maíz y el sorgo tienen una respuesta inelástica ante el pago de PROCAMPO con elasticidades de 0.24 y 0.22 para maíz y sorgo. Si PROCAMPO no hubiera existido, la producción de maíz y sorgo hubiera sido menor en 17 y 9.1%, respecto al nivel observado en 2007/2009. Un aumento de 50% en el pago de PROCAMPO aumentaría la producción de maíz y sorgo en 1,924 y 286 mil toneladas, y disminuiría las importaciones en esa cantidad. La evolución de los precios internacionales del sorgo y maíz y del precio del fertilizante en el periodo 1993/1995-2007/2009 permiten concluir que el Tratado de Libre Comercio de América del Norte (TLCAN) no ha beneficiado a los productores ya que oferta de maíz y sorgo observada en 2007/2009 fue menor en 1,656 y 27 mil toneladas por la disminución en los precios internacionales de ambos granos. De manera similar, la producción de maíz y sorgo observada en 2007/2009 fue menor en 455 y 254 mil toneladas por efecto del aumento en el precio del fertilizante. Debido a los efectos positivos del PROCAMPO, y a los efectos negativos que ha tenido el TLCAN sobre el mercado de los dos granos, se recomienda que el programa continúe, y se aumente el apoyo otorgado. _______________ EFFECT OF PROCAMPO ON THE PRODUCTION AND IMPORTS OF FEED GRAINS IN MEXICO. ABSTRACT: In order to measure the effects of Mexico’s farm support program (PROCAMPO) on production and imports of maize (Zea mays L.) and sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) two supply functions of time series, from 1980 to 2009, were estimated. Also a system of simultaneous equations for the average year 2007/2009 was built. Outcomes indicate that maize and sorghum have an inelastic response to changes to the payment from PROCAMPO with elasticities of 0.23 to 0.22 for corn and sorghum. If PROCAMPO had not existed, the productions of maize and sorghum would have been lower by 17% and 9.1% compared to the levels observed in 2007-2009. A 50% increase in the payment of PROCAMPO would increase production of maize and sorghum in 1, 924 and 286 thousand tons respectively, and imports would decrease by the same amount. The evolution of sorghum and maize and fertilizer international prices in the period 1993/1995-2007/2009 permits to conclude that the North America Free Trade Agreement (NAFTA) has not been beneficial for the production of maize and sorghum, because the corn and sorghum production in 2007/2009 was higher in 1,656 and 27 thousand tons by the decline in international prices of both grains. Similarly, the maize and sorghum production in 2007/2009 was lower than observed at 455 and 254 thousand tons as a result of the increased price of fertilizer. Due to the positive effects of PROCAMPO, and the negative effects that NAFTA has had on the market of the two grains, it is recommended that the program continue and the support given increased.

Master thesis

Modelo de ecuaciones simultáneas TLCAN Importaciones Simultaneous equation model NAFTA Imports Economía Maestría Zea mays Sorghum bicolor CIENCIAS SOCIALES

Sweet sorghum genotypes testing in the high latitude rainfed steppes of the North Kazakhstan (for feed and biofuel)

Aigul Akhmetova (2014)

Twenty-eight sweet sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) genotypes of the different ecological and geographic origins: Kazakhstan, Russia, India, Uzbekistan, and China were tested in the high latitude rainfed conditions of northern Kazakhstan. The genotypes demonstrated high biomass production (up to 100 t·ha-1 and more). The genotypes ripening to full reproductive seeds were selected for seed production and introduction in the northern Kazakhstan. Lactic acid bacteria Lactobacillus plantarum S-1, Streptococcus thermophilus F-1 and Lactococcus lactis F-4 essentially enhance the fermentation process, suppressing undesirable microbiological processes, reducing the loss of nutrient compounds, accelerating in 2 times maturation ensilage process and providing higher quality of the feed product.

Article

Sweet sorghum Sorghum bicolor CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Capacidad de consumo, respuesta funcional y biología de tres especies de Chrysoperla (Neuroptera: Chrysopidae) alimentadas con Melanaphis sacchari (Hemiptera: Aphididae).

GONZALO ESPINOSA VÁSQUEZ (2020)

Tesis (Doctorado en Ciencias, especialista en Entomología y Acarología).- Colegio de Postgraduados, Campus Montecillo, 2020.

El pulgón amarillo del sorgo Melanaphis sacchari, es una plaga cosmopolita que afecta de manera importante al cultivo de sorgo. En Norteamérica, se han reportado pérdidas de hasta 100% de rendimiento en este cultivo, principalmente donde no se practica algún manejo contra esta plaga. M. sacchari tiene diversos enemigos naturales, entre los cuales se encuentran diversas especies del género Chrysoperla. En el presente estudio se exploró el potencial de Chrysoperla carnea, C. externa y C. comanche como agentes de control biológico mediante la determinación de capacidad de consumo, respuesta funcional, tiempo de desarrollo, supervivencia, fecundidad y algunos parámetros poblacionales usando a M. sacchari como presa. Los resultados obtenidos indican que C. carnea presentó los mejores atributos, tales como la capacidad de consumo que fue de 119.4 ninfas de M. sacchari en 24 h, su estado larval logró consumir 486.7 pulgones, presentó una respuesta funcional tipo II, un coeficiente de ataque mayor (0.10) y un tiempo de manipuleo menor (0.10 h) que las otras dos especies. Esta misma especie logró forrajear cerca del 80 % de ninfas aún en la densidad de 64 presas ofrecidas. El tiempo de desarrollo para C. comanche alimentada con Sitotroga cerealella de huevo a la emergencia del adulto fue de 22.4±0.29 días; mientras que, para C. carnea y C. externa, fue de 28.86±0.26 y 29.50±0.37 días, respectivamente cuando se alimentaron con M. sacchari. La supervivencia del estado larval a pupa de C. carnea fue mayor a 93 %, llegando 69 % a adultos, cuando se alimentó con ninfas de M. sacchari. La fecundidad por hembra varió de 374.5 a 488.5 huevos, la cual, no fue significativa entre especies. Los resultados obtenidos en la presente investigación, permiten inferir a C. carnea como una opción para el control biológico por aumento de M. sacchari en el cultivo del sorgo, sin embargo, se requieren más trabajos de investigación para fijar la cantidad y el momento oportuno de liberación de las crisopas en un programa de control biológico por aumento. _______________ CONSUMPTION CAPACITY, FUNCTIONAL RESPONSE AND BIOLOGY OF THREE SPECIES OF Chrysoperla (NEUROPTERA: CHRYSOPIDAE) SUPPLIED WITH Melanaphis sacchari (HEMIPTERA: APHIDIDAE). ABSTRACT: The yellow sorghum aphid Melanaphis sacchari is a cosmopolitan pest that significantly affects sorghum cultivation. In North America, sorghum losses on yield of up to 100% have been reported, mainly where no management strategies were taken against this pest. M. sacchari has several natural enemies, among which are several species of the genus Chrysoperla. In the present study, the potential of Chrysoperla carnea, C. externa and C. comanche as biological control agents was explored through determining consumption capacity, functional response, development time, survival, fertility and some population parameters using M. sacchari as prey. The results obtained indicate that C. carnea presented the best attributes, such as the consumption capacity that was 119.4 nymphs of M. sacchari in 24 h, its larval stage consumed 486.7 aphids, presented a functional response type II, a coefficient of major attack (0.10) and a shorter handling time (0.10 h), than the other two species. This same species managed to forage about 80.0 % of nymphs even at the density of 64 preys offered. The egg development time to the adult emergency was 22.4 ± 0.29 days for C. comanche fed with S. cerealella; while, for C. carnea and C. externa, it was 28.86 ± 0.26 and 29.50 ± 0.37 days, respectively, when they were fed with M. sacchari. The survival from larvae to pupae of C. carnea was greater than 93.0 %, reaching adults 69.0 % when fed with nymphs of M. sacchari. Fertility per female varied from 374.5 to 488.5 eggs, which was not significant different between species. The results obtained in the present investigation, allow to infer C. carnea as an option for biological control due to the increase of M. sacchari in sorghum cultivation, however, more research work is required to fix doses and the opportune moment of release of the green lacewings in an augmentative biological control program.

Master thesis

Plagas del sorgo Melanaphis sacchari Chrysoperla carnea Enemigos naturales Sorghum pests Natural enemies Entomología y Acarología Doctorado BIOLOGÍA Y QUÍMICA CIENCIAS DE LA VIDA BIOLOGÍA DE INSECTOS (ENTOMOLOGÍA) ENTOMOLOGÍA GENERAL

Rentabilidad de la producción de sorgo en el norte de Tamaulipas.

FLORENCIA ALEJANDRO ALLENDE (2019)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Economía).- Colegio de Postgraduados, 2019.

El sorgo es el principal insumo de la producción del alimento balanceado que se utiliza en la producción de huevo, pollo y porcino, tres alimentos importantes de la población en México, de los cuales el país importa grandes cantidades para satisfacer su consumo al igual que de sorgo grano, del cual Tamaulipas, con el 45.45% de la producción nacional, se convierte en el principal productor. La presente investigación se realizó en el norte de Tamaulipas en el ciclo Otoño-Invierno 2016-2017. Se basó en información proveniente de 40 productores de sorgo grano, donde se obtuvieron los precios del producto, de los insumos y de sus coeficientes técnicos de producción. Con esta información se calcularon los costos de producción. El objetivo de este trabajo fue determinar la competitividad del cultivo del sorgo grano por régimen de humedad–tecnología y tamaño de productor en el norte de Tamaulipas, mediante la metodología de la Matriz de Análisis de Política. Los resultados mostraron que las tres tecnologías tuvieron una ganancia positiva, una relación de rentabilidad privada, que se ubicó entre 20.66% a 26.43% y una relación de costo privado que se situó entre 0.3934 y 0.4642, lo que indica competitividad, permitiendo el pago de los factores internos, dejando un margen de ganancia positiva, siempre que no se considere el pago por renta de la tierra. El consumo intermedio se ubicó entre 62.78% y 71.53% del valor de la producción, que representa la compra de insumos y servicios provenientes de otros sectores de la economía. El valor agregado varió de 28.47% a 37.22%, representando la mínima aportación en la generación de empleo en este cultivo. En general, los resultados indican que en promedio las tres tecnologías usadas en la producción en el norte de Tamaulipas, sin considerar la renta de la tierra fueron rentables y competitivas, lo que permite esperar una futura expansión de la producción de este grano en la región de estudio. _______________ PROFITABILITY OF SORGHUM PRODUCTION IN NORTHERN TAMAULIPAS. ABSTRACT: Sorghum is the main input of the production of feed used in egg production, poultry and pork, three major food of the population in Mexico, of which the country imports large amounts to satisfy their consumption as that grain sorghum, of which Tamaulipas with the 45.45% of the national production, becomes the main producer. The present investigation that was carried out in the north of Tamaulipas in the autumn-winter 2016-2017 cycle. It was based on information from 40 grain sorghum producers, where the prices of the product, the inputs and their technical production coefficients where obtained. Whit this information the production costs were calculated. The objective of this work was to determine the competitiveness of grain sorghum cultivation, by moisture regime-technology and producer size in northern Tamaulipas, through the methodology of the Policy Analysis Matrix. The results showed that the three technologies had a positive gain, a ratio of private profitability, which was between 20.66% to 26.43% and a private cost ratio that ranged between 0.3934 and 0.4642, which indicates competitiveness, allowing the payment of the internal factors, leaving a positive profit margin, provided that the payment for land rent is not considered. Intermediate consumption was between 62.78% and 71.53% of the value of production, which one represents the purchase of inputs and services from other sectors of the economy. The added value varied from 28.47% to 37.22%, representing the minimum contribution in the generation of employment in this crop. In general, the results indicate that on average the three technologies used in production in northern Tamaulipas, without considering the income of the land were profitable and competitive, that allows us to expect a future expansion of the production of the grain in the study region.

Master thesis

Costos de producción Indicadores de competitividad Rentabilidad privada Sorgo grano Production costs Competitiveness indicators Private profitability Grain sorghum Economía Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS AGRONOMÍA SEMILLAS