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Impact of conservation agriculture on soil physical properties in rice-wheat system of eastern indo-gangetic plains

virender kumar (2018)

Soils of Indo-Gangetic plains (IGP) of India are prone to physical degradation due to their low organic matter content, and presence of carbonates, gypsum or other soluble salts. To address these challenges, conservation agriculture (CA) based crop management practices are being developed. Our objective was to study how CA practices affected soil physical indicators under rice-wheat cropping system. The experiment was carried out in long term ongoing experiment during 2013 (Rice) and 2013-2014 (Wheat) at crop research centre of Dr. Rajendra Prasad Central Agricultural University, India with the aim to compare the impact of conservation agriculture practices on some selected soil physical properties including the soil moisture, soil temperature and root growth of rice and wheat. The experiment was laid out in Randomized Block Design, with seven treatments and three replications. The treatments involved seven combinations of tillage, crop establishment and residue management practices in a rice-wheat rotation-puddled transplanted rice-conventional tillage wheat (T1: PTR-CTW); zero tillage rice-zero tillage wheat on beds having 50% rice residue retained in wheat cycle and 25% wheat residues retained in rice cycle (T2: PBZTR-ZTW +RB); zero tillage rice-conventional tillage wheat without residues (T3: ZTR-CTW-R); zero tillage rice-zero tillage wheat without residues (T4: ZTR-ZTW-R); zero tillage rice-zero tillage wheat having 50% rice residue retained in wheat cycle and 25% wheat residues retained in rice cycle (T5: ZTR-ZTW +RB); unpuddled transplanted rice-zero tillage wheat with 25% rice residues retained in wheat cycle (T6: PuTR-ZTW +RR); zero tillage rice with Sesbania aculeata brown manure-zero tillage wheat without residues (T7: ZTRBM-ZTW-R). The observations were made in one cycle of rice-wheat cropping after 7-years at three stages i.e., before rice sowing/transplanting, after rice harvest and after wheat harvest. Results revealed that CA practices, zero tillage (ZT) with or without residues retention significantly improved the soil moisture content (SMC) and modified the soil temperature (ST) before and after irrigation in both the cropping (P ≤ 0.05). ZT with or without residues retention significantly reduced the soil bulk density (BD), and improved the air filled porosity (AFP), aggregation (M WD), water holding capacity (WHC), hydraulic conductivity (Kfs) and matric flux potential (ϕm) (P ≤ 0.05). Better soil conditions significantly improved root growth of both the crops under CA practices (P ≤ 0.05). The most favourable impact on soil physical properties was observed due to ZT with brown manuring. A positive Polynomial relationship was obtained between soil BD and MWD, WHC and MWD, and Kfs and ϕm at all the three stages. Thus, the evaluation of long term CA practices is potentially recommended to different agro-ecologies for their large scale adoption in the north eastern IGP.

Article

Conservation agriculture Soil conservation Wheats Rice Residues Retention Physical Properties Root Growth RICE WHEAT ZERO TILLAGE CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Métodos de endurecimiento que modifican las características morfofisiológicas en plántulas de pino producidas en vivero

MARIA LUISA AVILA ANGULO (2015)

Tesis (Doctorado en Ciencias, especialista Forestal).- Colegio de Postgraduados, 2015.

Los procesos de degradación de los bosques han generado grandes áreas con disturbios intensos y recurrentes, por consecuencia la vegetación no recupera su estado original de forma natural, y es necesario realizar reforestaciones. En el proceso de producción en vivero es importante la resistencia de las plantas a factores ambientales de estrés (sequía y heladas) para asegurar la supervivencia de las plantaciones; dicha resistencia se produce principalmente durante la etapa de endurecimiento. Para las especies de pinos en México no se tiene claro el efecto del endurecimiento, por lo cual la presente investigación tuvo como finalidad evaluar tres técnicas convencionales de endurecimiento (reducción del riego, exposición a condiciones ambientales y reducción de la fertilización nitrogenada) en plántulas de Pinus oaxacana Mirov y Pinus rudis Endl. En la etapa de vivero se evaluó la morfología y la fisiología por medio del potencial de crecimiento de raíz y daño por desecación de la raíz. Durante la plantación se evaluó la supervivencia y el crecimiento durante el primer año. El endurecimiento por reducción del riego y exposición a condiciones ambientales modificaron la morfología y fisiología de las especies estudiadas. El endurecimiento mediante reducción de la fertilización nitrogenada no tuvo efecto en la supervivencia en un sitio de condiciones restrictivas. Las condiciones físico ambientales del sitio de plantación tiene un efecto marcado en la supervivencia y crecimiento de Pinus rudis Endl. En un sitio de condiciones favorables el endurecimiento no tiene efecto en la supervivencia y crecimiento de Pinus rudis Endl. _______________ HARDENING METHODS TO MODIFY THE CHARACTERISTICS MORPHOPHYSIOLOGICAL PRODUCED IN PINE SEEDLINGS IN NURSERY. ABSTRACT: The processes of forest degradation have generated large areas with severe and recurrent disturbances, consequently the vegetation does not recover its original state naturally, and reforestation is needed. In the production process nursery resistance of plants to environmental stresses (drought and frost) to ensure the survival of plantations is important; said resistance occurs primarily during the hardening step. For species of pines in Mexico there is no clear effect of hardening, so this research aimed to evaluate three conventional hardening techniques (reduction of irrigation, exposure to environmental conditions and reduction of nitrogen fertilization) in seedlings Pinus oaxacana Mirov and Pinus rudis Endl. In the nursery stage morphology and physiology through root growth potential and damage by drying the root was evaluated. When planting survival and growth was assessed during the first year. The hardening reduction of irrigation and exposure to environmental conditions changed the morphology and physiology of the species studied. The hardening by reduction of nitrogen fertilization had no effect on survival in a restrictive site conditions. Environmental physical conditions of the planting site has a marked effect on survival and growth of Pinus rudis Endl. In a favorable site hardening has no effect on the survival and growth of Pinus rudis Endl.

Doctoral thesis

Estrés hídrico Potencial de crecimiento de raíz Calidad de planta Water stress Root growth potential Plant quality Ciencias Forestales Doctorado CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Aplicación de Días grado de crecimiento en el cultivo de Papa (Solanum tuberosum L.) para estimar el abatimiento del agua en el suelo

Degree-days in a potato (Solanum tuberosumL.) crop to estimate the soil water depletion

JUAN MANUEL COVARRUBIAS RAMIREZ ALEJANDRO ZERMEÑO GONZALEZ VICTOR MANUEL PARGA TORRES GREGORIO BRIONES SANCHEZ ENRIQUE TROYO DIEGUEZ (2019)

El objetivo de este estudio fue obtener un modelo para la estimación del factor de abatimiento del agua en el suelo en función de los días grado (Di) de crecimiento en el cultivo de papa y el déficit hídrico durante el desarrollo del cultivo. La tasa de abatimiento del agua en el suelo se midió con tensiómetros y la profundidad de crecimiento del sistema radical (Pr) se estimó durante el ciclo de crecimiento del cultivo. Con datos agroclimáticos de estaciones climatológicas cercanas se determinaron los Dide crecimiento del cultivo. El factor de abatimiento del agua en el suelo (f) se obtuvo con mediciones del contenido de humedad del suelo (θ), en relación con los parámetros de capacidad de campo y punto de marchitez permanente. La relación entre la profundidad del sistema radical y los Dide crecimiento se describió mediante una ecuación no lineal tipo curvilínea (r2= 0.9786). Para la relación entre el factor de abatimiento y los Dide crecimiento se utilizó un polinomio de tercer orden (r2= 0.820). Al aplicar dicho modelo, el máximo valor de factor de abatimiento fue 0.352 para 11 grados Di, observándose una tendencia decreciente para el citado factor hasta una magnitud de 1 000 Di, alcanzando un valor de 0.292, que tiende a mantenerse estable para valores mayores de 1100 Di. La estimación de Di de crecimiento para el cultivo de papa es de utilidad para determinar oportunamente y la profundidad de su raíz.

The objective of the study was to obtain a model to estimate thedepletion factorof soil waterandcropwater deficitfromgrowingdegree days (Di)inpotatoes. The extraction pattern ofsoil waterwas measured with tensiometers, andthe rootdepth(Pr) was estimated duringthe development cycle. The Di were determined with agro-climatic data from nearby weather stations.The depletion factorofsoil water(f) isrelated to thecurrent volumetric watercontentin the soil (θ), at field capacity and permanent wilting point. The relationshipbetweenPr vs. Di was described by means of a non-linear model (r2=0.9786). A polynomial of third order (r2=0.82)was used for the relationship between the humidity depletion factorand growing Di. Based on this model, the maximum depletion factor was 0.352 for 11 Di, indicating a decreasing trend depletion factorto 1 000 Di, reaching a value of 0.292 for depletion factor, which remains roughly stable for values over 1 100 Di. The estimation of Di for the potato crop allows timely determination of the soil humidity depletion factorat the root depth

Article

BIOLOGÍA Y QUÍMICA Cultivo de tuberosas Tiempo térmico Raíz Absorción de agua Abatimiento de humedad Tuberous crops Thermic period Root Water absorption Moisture depletion

Respuesta del jitomate en condiciones protegidas, a la humedad aprovechable estimada con TDR

VICENTE ALVAREZ HERNANDEZ (2015)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Hidrociencias).- Colegio de Postgraduados, 2015.

Con la finalidad de determinar los requerimientos de agua y la relación entre la humedad del sustrato y el cultivo de jitomate (Solanum Lycopersicum L.) de crecimiento indeterminado, se estableció un experimento en invernadero el 06 de Mayo de 2014 y finalizado el 28 Julio de 2014 en el Colegio de Postgraduados, Texcoco México, el cual consistió de tres tratamientos de humedad aprovechable residual (HAR) en arreglo completamente al azar con cuatro repeticiones. Los porcentajes de humedad manejados fueron 80%HAR, 50%HAR y 30%HAR, se determinó el momento de riego con base a lecturas de humedad en el sustrato de tezontle realizadas con un equipo de reflectometría TDR para regresarlo a su capacidad de campo sin drenaje. Las raíces se evaluaron en tres capas iguales de 7cm. Las variables evaluadas fueron materia fresca y seca en raíz, tallo, flor, fruto, hoja y podas de brotes axilares y requerimientos hídricos por tratamiento. Los resultados indicaron que en el tratamiento con 30%HAR la raíz presento más desarrollo y por lo tanto mayor acumulación de materia seca. Los tratamientos con 80%HAR y 50%HAR registraron mayor producción de biomasa aérea. Los requerimientos de agua totales fueron los siguientes: 108.46L pl-1 (80%HAR), 96.73L pl-1 (50%HAR) y 89.66L pl-1(30%HAR) además se comprobó que el TDR fue un método adecuado para la programación de riegos. _______________ RESPONSE OF TOMATO IN PROTECTED CONDITIONS, TO AVAILABLE MOISTURE ESTIMATED WITH TDR. ABSTRACT: In order to determine water requirements and the relationship between soil moisture and cultivation of tomato (Solanum lycopersicum L.) indeterminate, an experiment was established in greenhouse on May 6, 2014 and ended 28 July 2014 in the Colegio de Postgraduados, Texcoco Mexico, which consisted of three treatments of available soil moisture (AM) in complete randomized design with four replications. The percentages of handled humidity were 80% AM, 50% AM and 30% AM, time of irrigation was determined based on readings of moisture in the substrate tezontle performed with a reflectometry TDR device to return it to its field capacity without drainage. The roots were evaluated in three equal layers of 7cm. The variables evaluated were fresh and dry matter in root, stem, flower, fruit, leaf and axillary buds pruning and water requirements per treatment. The results indicated that treatment with 30% AM presented more root development and therefore greater dry matter accumulation. Treatments with 80% and 50% AM registered higher biomass production. Total water requirements were: 108.46L pl-1 (80% AM), 96.73L pl-1 (50% AM) and 89.66L pl-1 (30% AM) also found that a TDR was a suitable method for irrigation scheduling.

Master thesis

Solanum Lycopersicum L Raíz Reflectometría Riego Root Reflectometry Irrigation Hidrociencias Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

EFFECT OF TEMPERATURE ON HATCHING AND GROWTH OF CUBAN GAR (Atractosteus tristoechus) LARVAE

Andres Hurtado (2014)

Hatching success, growth, development and survival of Cuban gar (Atractosteus tristoechus) larvae were examined at different temperatures (26, 28 and 30 ºC) up to 18 days after hatching (DAH). The time to hatching was inversely related to the incubation temperature (87, 100 and 111 h). Larval survival at the time of hatching was significantly lower at 30 <sup>o</sup>C (50.3 %), coinciding with the highest larval mortality (30.2 %). Growth rates were 1.75 mmd-1 -10.4 % d-1 at 26 ºC,1.30 mm d-1 -10.2 % d-1-1 at 28 ºC and 1.40 mm d-1 -10 % d -1 at 30 ºC. Three similar critical periods were identified: 0-6, 7-11 and 12-18 DAH. During the first period, a similar increase in weight and a significant increase in total length occurred, mainly at 30 ºC, indicating a more efficient reconversion of the yolk reserves. Later, growth was equally slow, corresponding with the transitional period from endogenous to exogenous feeding, indicating a similar physiologic pattern regardless of incubation temperature. Weight and length increased during the last period, with the greatest increase at 26 ºC in contrast with the lowest gain at 30 ºC. The inflexion points of many morphometric characters and the developmental stages accelerated with the increasing temperature. Although it was impossible to determine the optimal temperature, it was evident that 26 ºC favored hatching success and larval growth.

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Fish larvae Incubation temperature Hatching Allometry Development Growth Gar

EFFECT OF TEMPERATURE ON HATCHING AND GROWTH OF CUBAN GAR (Atractosteus tristoechus) LARVAE

Andrés Hurtado (2014)

Hatching success, growth, development and survival of Cuban gar (Atractosteus tristoechus) larvae were examined at different temperatures (26, 28 and 30 ºC) up to 18 days after hatching (DAH). The time to hatching was inversely related to the incubation temperature (87, 100 and 111 h). Larval survival at the time of hatching was significantly lower at 30 <sup>o</sup>C (50.3 %), coinciding with the highest larval mortality (30.2 %). Growth rates were 1.75 mmd-1 -10.4 % d-1 at 26 ºC,1.30 mm d-1 -10.2 % d-1-1 at 28 ºC and 1.40 mm d-1 -10 % d -1 at 30 ºC. Three similar critical periods were identified: 0-6, 7-11 and 12-18 DAH. During the first period, a similar increase in weight and a significant increase in total length occurred, mainly at 30 ºC, indicating a more efficient reconversion of the yolk reserves. Later, growth was equally slow, corresponding with the transitional period from endogenous to exogenous feeding, indicating a similar physiologic pattern regardless of incubation temperature. Weight and length increased during the last period, with the greatest increase at 26 ºC in contrast with the lowest gain at 30 ºC. The inflexion points of many morphometric characters and the developmental stages accelerated with the increasing temperature. Although it was impossible to determine the optimal temperature, it was evident that 26 ºC favored hatching success and larval growth.

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Fish larvae Incubation temperature Hatching Allometry Development Growth Gar

PERFORMANCE OF BROODERS, FRY AND GROWTH OF THE NILE TILAPIA (OREOCHROMIS NILOTICUS) CULTURED IN AN EXPERIMENTAL RECIRCULATING AQUACULTURE SYSTEM

JESUS TRINIDAD PONCE PALAFOX JOSE LUIS ARREDONDO FIGUEROA Irene de los Ángeles Barriga Sosa (2015)

We present results of a long-term study aimed to optimize Nile tilapia O. niloticus production in a recirculating aquaculture system (RAS) in México City. Three experiments were evaluated: 1) fry production; 2) production of masculinized fries; and 3) assessment of growth under three different densities (10, 30 and 75 fish/m3). The broodstock produced on average 2400 ± 600 fry every 15 days during six months, with a total production of 28,800 ± 2000. One hundred percent males were produced in 274-L raceways in an eight-week period. The obtained results in fish production in the RAS system indicated variations related to density. A daily growth rate of 3.6 g/day was registered with a density of 10 fish/m3, 0.9 g/day in 30 fish/m3 and 0.4 g/day in 75 fish/m3. This information could be useful for production purposes in this type of systems.

Presentamos los resultados de un estudio a largo plazo dirigido a optimizar la producción de tilapia del Nilo O. niloticus en un sistema de acuicultura recirculante (RAS) en la ciudad de México. Se evaluaron tres experimentos: 1) producción de alevines; 2) producción de papas fritas masculinizadas; Y 3) evaluación del crecimiento bajo tres densidades diferentes (10, 30 y 75 peces / m3). Los reproductores produjeron en promedio 2400 ± 600 alevines cada 15 días durante seis meses, con una producción total de 28.800 ± 2000. Ciento por ciento de los machos fueron producidos en 274-L en un período de ocho semanas. Los resultados obtenidos en la producción de peces en el sistema RAS indicaron variaciones relacionadas con la densidad. Se registró una tasa de crecimiento diario de 3,6 g / día con una densidad de 10 peces / m3, 0,9 g / día en 30 peces / m3 y 0,4 g / día en 75 peces / m3. Esta información podría ser útil para fines de producción en este tipo de sistemas.

Article

Tilapia Oreochromis niloticus Intensive Culture Sex Reversal Growth Densities Cultura Intensiva Reversión de Sexo Crecimiento Densidades INFLUENCIA DEL HÁBITAT CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

RESPUESTA DE PLANTULAS DE UCHUVA (PHYSALIS PERUVIANA L.) A DIFERENTES CONCENTRACIONES DE NITRATO Y AMONIO

CRISTELA CASTAÑEDA SALINAS MANUEL SANDOVAL VILLA ANA LUISA SANCHEZ MONTEON Gelacio Alejo Santiago VICTOR MANUEL JIMENEZ MEZA CIRCE AIDIN ABURTO GONZALEZ (2013)

Cape gooseberry (Physalis peruviana L.) is a plant with a high nutrient content and various medicinal properties, it has a high economic potential, which makes it an alternative production. Currently, there is not enough experience on this crop in Mexico, for this reason the present study was performed to evaluate the response of young plants to different ratios of NO3 to NH4+ in protected conditions and in a hydroponic system. The experiment was carried out using a completely randomized design with three ratios of NO3 to NH4+(100:0, 75:25 and 50:50) and four replications. Plant height, main stem diameter and SPAD readings, at 1, 10, 17 and 27 days after transplanting (DAT), leaf area and fresh weight at 21 and 30 (DAT) were measured. The research showed that there were statistical differences in plant height and stem diameter as result of treatments effect. It was also concluded that the nitrogen preferably nutrition form for this crop is nitric, however, it was observed that the crop can also absorb ammonia nitrogen without affecting growth variables when the ratio is 50:50.

La uchuva (Physalis peruviana L.) es una planta con un alto contenido nutrimental y diversas propiedades medicinales, además de un alto potencial económico, lo que la hace una alternativa de producción. Actualmente, en México no existen experiencias ni suficiente información de este cultivo; por tal razón el presente trabajo se realizó para evaluar la respuesta de plantas jóvenes a diferentes formas de nitrógeno en condiciones protegidas y sistema hidropónico. Se utilizó la solución nutritiva Steiner (1984) con tres relaciones NO3:NH4+(100:0, 75:25 y 50:50) y cuatro repeticiones. Se midió la altura de planta, diámetro del tallo principal y lecturas SPAD; a los 1, 10, 17 y 27 días después de trasplante (DDT); área foliar y peso fresco a los 21 y 30 DDT. Se presentaron diferencias estadísticas en altura de planta y diámetro de tallo como efecto de los tratamientos evaluados. Se concluye que la forma nitrogenada de preferencia para el cultivo es la nítrica, sin embargo, el cultivo puede también absorber nitrógeno amoniacal sin afectar las variables de crecimiento, cuando está presente en una relación de 50:50, con respecto al nitrógeno nítrico.

Article

Nitrógeno crecimiento nutriente plántula Nitrogen growth nutrient seedling BIOLOGÍA Y QUÍMICA

Efecto de un alimento fermentado con Canavalia ensiformis sobre el comportamiento productivo de ovinos pelibuey en finalización

WILBER HERNANDEZ MONTIEL (2014)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Producción Agroalimentaria en el Trópico).- Colegio de Postgraduados, 2014.

En la región tropical de México, se ha incrementado el número de fincas ovinas que finalizan sus corderos en corral. En este sistema de producción, la alimentación de los ovinos se realiza con apoyo de ingredientes que aportan almidón y proteína cruda en alta proporción. Por lo que resulta importante evaluar el uso de ingredientes proteínicos con disponibilidad regional y que permitan dar sustentabilidad al sistema de producción. El objetivo de este estudio fue determinar la influencia de un alimento fermentado en estado sólido, elaborado con harina de semillas crudas de C. ensiformis como fuente de proteína, sobre el comportamiento productivo y características de la canal de ovinos Pelibuey. Se utilizaron 18 corderos Pelibuey en un diseño de dos factores con medidas repetidas en un factor. Los factores fueron tipo de dieta (canavalia sin fermentar, canavalia fermentada, sin canavalia) y número de periodo de evaluación. Las variables evaluadas fueron: peso vivo (PV), cambio de peso diario (CPD), consumo diario de materia seca (CMS), consumo diario de proteína cruda (CPC), consumo diario de energía metabolizable (CEM), consumo diario de fibra detergente neutra (CFDN), consumo diario de fibra detergente ácido (CFDA), conversión alimenticia (CA), peso de la canal de ovinos (PCO) y rendimiento de la canal de ovinos (RCO), así como de los cortes primarios (cuello, brazo-brazuelo, tórax, abdomen y pierna). Los datos se analizaron con los procedimientos MIXED y GLM de SAS. Tipo de dieta, número de período y la interacción tipo de dieta x número de período afectaron (P<0.01) el consumo de todos los nutrimentos estudiados, así como el PV y CPD. El tipo de dieta afecto (P<0.01) el peso de la canal y de los cortes primarios de la canal. La dieta con canavalia fermentada permitió mayor CPD (P<0.01) y menor CA (P<0.05) con respecto a la dieta con canavalia sin fermentar. Sin embargo, los ovinos alimentados con la dieta sin canavalia son los que mostraron el mayor CPD (P<0.05) con relación a las dietas canavalia sin fermentar y fermentada. La alimentación de ovinos con dietas con harina de semillas de canavalia permitió cambios positivos en el crecimiento, peso y composición de la canal. Sin embargo, estos cambios fueron de menor magnitud con respecto a los obtenidos con una dieta sin canavalia. _______________ EFFECT OF A FOOD FERMENTED WITH Canavalia ensiformis ON PRODUCTIVE PERFORMANCE OF FATTENING PELIBUEY LAMBS. ABSTRACT: In the tropical region of Mexico, the number of sheep farms has increased in recent years. On those production system, the main feeding way for sheep is by using ingredients that provide starch and crude protein in a high proportion. Therefore, it is important to evaluate the use of high protein content ingredients growing locally in order to sustainability of the production system. The aim of this study was to determine the influence of a solid state fermented food, made with C. ensiformis seeds as a protein source on growth performance and carcass characteristics of Pelibuey lambs. Eighteen Pelibuey lambs were used in a two-factor design with repeated measures on one factor. The factors were type of diet (canavalia unfermented, fermented canavalia without canavalia) and evaluation period. The variables evaluated were: body weight (BW), average daily weight gain (ADWG), daily intake of dry matter (DIDM), daily intake of crude protein (DICP), daily intake of metabolizable energy (DIME), daily intake of neutral detergent fiber (DINDF), daily intake of acid detergent fiber (DIADF), feed conversion (FC), carcass weight (CW) and carcass yield (CY) and main cuts (neck, arm, thorax, abdomen and leg). Data were analyzed using the PROC MIXED and GLM procedures. Type of diet, period number and type of diet x period number interaction affected (p < 0.01) intake of all nutrients studied, as well as the BW and ADWG. Type of diet affected (p < 0.01) carcass weight and carcass main cuts. Canavalia fermented diet allowed greater ADWG (p < 0.01) and lower FC (p < 0.05) compared to canavalia unfermented diet. FC was similar (p > 0.05) between fermented canavalia and without canavalia treatments. However, without canavalia, lambs had the highest ADWG (p < 0.05). Feeding lambs feeding with canavalia seed meal in the diet, allowed positive changes in growth, live-weight and carcass composition. However, those changes were smaller compared to those obtained with a diet without canavalia.

Master thesis

Cordero de pelo Frijol canavalia Alimento Crecimiento Pelibuey Trópico húmedo Hair lamb Jack bean Food Growth Humid tropic Producción Agroalimentaria en el Trópico Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA