Title

REPUESTA DE PHASEOLUS VULGARIS A LA SALINIDAD GENERADA POR NaCl, Na2SO4 y NaHCO3

Author

ALVARO CAN CHULIM

ELIA CRUZ CRESPO

EDGAR IVAN SANCHEZ BERNAL

ALBERTO MADUEÑO MOLINA

JOSE IRAN BOJORQUEZ SERRANO

OSCAR RAUL MANCILLA VILLA

Access level

Open Access

Summary or description

The response to salinity induced with NaCl, Na2SO4 and NaHCO3 was evaluated in the germination and seedling stage of three bean varieties that are those with the highest production in Nayarit, Mexico. In the greenhouse, a completely randomized A × B × C experimental design was established with 63 treatments and five repetitions. Factor A had seven levels of salt concentration (from 0.000 to 5.760 g L-1), B three varieties of beans (Black, Pinto, Sulfur) and C three types of salt (NaCl, Na2SO4, NaHCO3). The germination, length, fresh and dry biomass of the stem and root were measured.

Se evaluó en la etapa de germinación y plántula la respuesta a la salinidad inducida con NaCl, Na2SO4 y NaHCO3 de tres variedades de frijol que son las de mayor producción en Nayarit, México. En invernadero, se estableció un diseño experimental A×B×C completamente al azar con 63 tratamientos y cinco repeticiones. El factor A tuvo siete niveles de concentración de sal (de 0.000 a 5.760 g L-1), el B tres variedades de frijol (Negro, Pinto, Azufrado) y el C tres tipos de sal (NaCl, Na2SO4 , NaHCO3). Se midió la germinación, longitud, biomasa fresca y seca del vástago y raíz.

Publisher

Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas

Publish date

August, 2017

Publication type

Article

Publication version

Published Version

Format

application/pdf

Source

http://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/editorial/index.php/agricolas/article/view/294/299

Language

Spanish

Audience

General public

Source repository

Repositorio Institucional Aramara

Downloads

0

Comments



You need to sign in or sign up to comment.