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Evaluación de parámetros productivos y reproductivos en un hato de doble propósito en Tabasco, México

CARLOS ARCE RECINOS (2015)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Producción Agroalimentaria en el Trópico).- Colegio de Postgraduados, 2015.

El objetivo del presente estudio fue evaluar el comportamiento productivo y reproductivo de bovinos con diferentes genotipos Bos taurus (BT) x Bos indicus (BI) en un sistema de doble propósito mejorado en condiciones cálido húmedas de Tabasco. La información se obtuvo de los registros correspondientes a los años 1994-2011, con 492 partos y 240 lactancias completas de 130 vacas cebuínas o sus cruzas (BT x BI) de la unidad de producción de la UACH-URUSSE, ubicada en Teapa, Tabasco. Los genotipos presentes en este estudio fueron Cebú, 7/8C1/8H, 3/4C1/4H, 5/8C3/8H, 1/2C1/2H, 5/8h3/8C, 11/16H5/16C y 3/4H1/4C, estos se agruparon en tres categorías 0-25%, 37.5-50% y 62.5-75% de acuerdo a la cantidad de genes BT. Las variables incluyeron el peso al nacimiento (PN), edad al primer parto (EPP), intervalo entre partos (IEP), producción de leche por lactancia (PLL) y la duración de lactancia (DL). Los resultados obtenidos indicaron que el genotipo influyó sobre la PLL (p<0,05) y DL (p<0,01), mientras que no afectó el PN, EPP e IEP (p>0,05); el genotipo 62.5-75% presentó mejor PLL (1262.80±34.80 Kg) y la DL más prolongada (260.31 días), comparada con los genotipos 0-25% y 37.5-50%, dicha PLL fue 8.09 y 6.56 % mayor, y en la DL fue 41.72 y 33.68 días mayor que en los genotipos mencionados respectivamente. En conclusión, en las condiciones ambientales y de manejo del presente estudio, el genotipo con 62.5-75% de genes BT presentó el mejor comportamiento productivo; el comportamiento reproductivo fue similar en los genotipos estudiados. _______________ EVALUATION OF PRODUCTIVE AND REPRODUCTIVE PARAMETERS IN A DOUBLE PURPOSE SYSTEM PRODUCTION IN TABASCO, MEXICO. ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the productive and reproductive performance of Bos taurus (BT) x Bos indicus (BI) genotypes cattle with in a double purpose system production in humid conditions of Tabasco. The information was obtained from the records for the years 1994-2011, with 491 births and 240 complete lactations from 130 zebu and their crosses with European cows of one productive farm belonging to Uiversity Autonomus Chapingo, located in Teapa, Tabasco. The genotypes included in this study were Zebu, 7/8C1/8H, 3/4C1/4H, 5/8C3/8H, 1/2C1/2H, 5/8h3/8C, 11/16H5/16C and 3/4H1/4C. They were grouped into three categories 0-25%, 37.5-50% and 62.5-75% according to the amount of BT genes. The study variables included birth weight (BW), age at first calving (AFC), calving interval (CI), milk production per lactation (MPL) and duration of lactation (DL). The results indicated that genotype influenced the MPL (p<0.05) and DL (p<0.01), whereas no effect (p>0.05) of BW, AFC and CI was found. The genotype 62.5-75% had the best MPL 1262.80 ± 34.80 kg and DL with 260.31 days. The MPL was 8.09 and 6.56% higher than the 0-25% and 37.5-50% genotypes. Also, the DL exceeded by 41.72 and 33.68 days the some genotypes. In conclusion, under the environmental and management conditions of this study, the genotype with 62.5-75% showed the best growth performance had highest MPL and DL compared to the other genotypes. The reproductive behavior was very similar in the three genotypes studied.

Master thesis

Bovinos de doble propósito Genotipos Producción de leche Duración de la lactancia Cattle dual purpose Genotypes Production of milk Breastfeeding duration Producción Agroalimentaria en el Trópico Maestría BOVINOS

Correlaciones fenotípicas entre la producción de leche y los rasgos de conformación en cabras

Phenotypic correlations between milk production and conformation traits in goats

MAURICIO VALENCIA POSADAS JOSE ELEAZAR BARBOZA CORONA CESAR ANDRES ANGEL SAHAGUN ABNER JOSUE GUTIERREZ CHAVEZ ALEJANDRO MARTINEZ JAIME (2017)

Con el objeto de evaluar las relaciones fenotípicas entre características de conformación y la producción de leche en cabras, se utilizó la información de 643 animales. Los datos de las cabras incluyeron quince rasgos de conformación y la producción de leche de la primera lactancia ajustada a edad, mes de parto y 305 días de ordeño (MY1, por sus siglas en inglés). Se compararon también los promedios de las calificaciones de tipo de las cabras de este estudio y de una muestra de cabras de los Estados Unidos de América (USA, por sus siglas en inglés). Se estimaron correlaciones entre las características de conformación con MY1 y se efectuó un análisis para evaluar las relaciones no lineales entre ellas. Las correlaciones más altas fueron entre MY1 y la profundidad de ubre (–0.22), estatura (0.18) y ubre trasera vista de lado (0.12) (p < 0.05) y los efectos no lineales (cúbicos) para estatura y fortaleza resultaron significativos (p < 0.05). Las cabras de USA tuvieron una mejor conformación general que las cabras de México; sin embargo, los resultados indican que las cabras con mejor conformación corporal no fueron las mejores para producir leche.

In this work, we use the records from 643 goats in order to evaluate the phenotypic relationships between conformation traits and milk production in goats. Correlations were estimated using data on goats which included fifteen conformation traits and first lactation milk yield adjusted for age, calving month and 305 milking days (MY1). We also compared the average scores for type traits on the goats under study with those on a sample of goats from the United States of America (USA). Correlations between conformation traits and MY1 were estimated and an analysis was performed to evaluate the onlinear relationships between them. The highest correlations were found between milk production and udder depth (–0.22), stature (0.18) and rear udder side view (0.12) (p < 0.05), non-linear (cubic) effects for stature and strength being significant (p < 0.05). American goats had a better

overall conformation than the Mexican ones but results indicated that goats with better body conformation were not the best for milk production.

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Correlaciones fenotípicas Producción de leche Cabras lecheras Phenotypic correlations Milk production Dairy goats

Simulating the effect of climate on star grass growth and quality and its capacity to support milk production in the tropical regions of Mexico

GILBERTO YONG ANGEL Vicente Celestino Pires Silveira Francisca Avilés Nova OCTAVIO ALONSO CASTELAN ORTEGA (2014)

The objective of the present study was to simulate the effect of the seasonal variation of climate on the nutritional value and dry matter yield of star grass and its capacity to support milk production alone or with concentrate supplementation in small- scale milk production systems in the tropical regions of Mexico. Two mathematical simulation models were used, the fi rst model simulates the growth and yield of star grass ( Cynodon plectostachyus ), and the second model simulates the productive performance of dairy cows. Both models were integrated in a decision-making support system (DSSTROP). Models predictions were validated by a calibration exercise for each data set from three experiments on the effect of concentrate supplementation on milk yield. The DSSTROP predictions and the results from the experiments were compared by regression analysis. The results suggest that the DSSTROP adequately predicts milk production (R 2 =0.74). The DSSTROP predictions suggest that milk production based solely on star grass may occur only between June to August. The highest milk yield (8.5kg cow -1 day -1 ) sustained solely on grass was achieved in June, followed by lower yields of <5kg cow -1 day -1 in July and August. Milk production without concentrates can be explained by the positive effects of the rain observed during June to August on grass growth, and to the fact that grass quality is best at the beginning of the rainy season. It is concluded that June to August is the best time of the year for milk production base solely on grass. It also was concluded that the use of large quantities of concentrates by farmers may be justi fi ed because milk production with star grass alone may not be possible especially during the dry season.

Article

Agrociencias Simulation models feeding strategies small-scale milk production CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Producción de leche en pastoreo de praderas cultivadas: una alternativa para el Altiplano Central

CARLOS MANUEL ARRIAGA JORDAN NORMA ANGELICA ESPINOZA OLVERA BENITO ALBARRAN PORTILLO OCTAVIO ALONSO CASTELAN ORTEGA (1999)

Se presentan resultados que definen a la

Results that show milk production from an intensive grazing on cultivated pastures as a competitive and sustainable option for livestock production in Mexico’s central high plateau are presented. The objective of the projects integrated in this paper is the evaluation of the potential and the restrictions of ryegrass (Lolium perenne and L. multiflorum) and white clover (Trifolium repens) cultivated pastures, and that of an intensive grazing in order to increase the productivity of the farming systems. Results of the effects of the intensive grazing on milk yields, according to the type of pasture, the grazing system and the response to concentrate supplementation are reviewed. Intensive grazing on cultivated pastures allows the efficient and competitive production of milk at moderate levels and it is economically feasible since it represents lower production costs in comparison to the production under housing. The daily inclusion of legumes in the pastures has a positive effect in an ecological sense since it reduces the use of nitrogen fertilisers. Associated pastures also show the following advantages: they have a greater herbage accumulation, a better nutritive quality, and higher milk yields. Daily production systems based upon an intensive grazing on cultivated pastures, although representing an ample range of advantages in comparison to intensive housing systems, are not the only solution to all the problems of production.

Article

Multidisciplinarias (Ciencias Sociales) Milk production Central Highlands Cultivated pastures Milk imports Mexico CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Dual purpose cattle production in Mexico

ROLANDO ROJO RUBIO José Fernando Vázquez Armijo PONCIANO PEREZ HERNANDEZ GERMAN DAVID MENDOZA MARTINEZ Abdelfattah Zeidan Mohamed Salem BENITO ALBARRAN PORTILLO ARNOLDO GONZALEZ REYNA Javier Hernández Martínez SAMUEL REBOLLAR REBOLLAR DANIEL CARDOSO JIMENEZ ERNESTO JOEL DORANTES CORONADO Jesús Gastón Gutiérrez Cedillo (2008)

Cattle production is one of the most important livestock activities in the rural areas of Mexico, with most of the national territory dedicated to it, in addition to the use of the most agricultural supplies and forages resources, as well as agricultural and agro-industrial by-products. Mexico is placed among the ten first meat and milk producer countries worldwide, being the Mexican tropical zone one of the main suppliers of such products. One of the main milk sources is the dual purpose cattle, such systems can be described as those that produce milk (daily milking) and meat (calf after weaning), on every productive cycle. They are mainly located in developing regions and characterized by using low-technology and in poor environments, consequently productive levels are considered low. Milk is destined for self-consumption or for sale at local markets and calf after weaning is sold at local feedlots or for export. Regarding to the little information available about the dual purpose systems, the present work is intended to discuss the main characteristics of cattle production in dual purpose systems in Mexico.

Article

Dual purpose cattle Milk production Calf production México CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Análisis de la cadena de valor de los productos agroalimentarios ganaderos del municipio de Tecpatán, Chiapas

Julio César Calderón Pérez (2011)

Resumen en español: "El objetivo de la presente investigación fue analizar la estructura y el funcionamiento de la cadena productiva de carne y leche bovina en el municipio de Tecpatán, Chiapas, México. Se aporta información cualitativa y cuantitativa orientada a comprender y consolidar las alianzas entre actores de las dos cadenas productivas. Los resultados muestran la existencia de tres tipos de sistemas de producción bovina con diferente disponibilidad de recursos (acervos o capitales) y similar manejo silvopastoril tradicional extensivo. Las explotaciones ganaderas con mayor disponibilidad de recurso presentan indicadores tecnológicos y económicos sobresalientes, y todas las explotaciones contribuyen con más del 80 % del ingreso económico total de la familia. Se identificaron 4 circuitos de comercialización de carne y 5 de leche bien diferenciados en cuanto a número y tipo de actores, que participan en relaciones de producción- compra-venta, producto comercializado y mercado final de destino. En la cadena productiva de carne, el circuito que acapara mayor cantidad de animales en pie es donde se comercializan principalmente becerros destetados. En los 4 circuitos de carne, el mayor margen de ganancia lo obtienen los intermediarios que participan en el eslabón de comercialización. Los beneficiarios son principalmente acopiadores mayoristas regionales y nacionales del circuito más corto. En este estudio, en la cadena productiva de leche, la empresa Pradel es la que acapara el mayor volumen de leche. En todos los circuitos, los mayores márgenes de ganancia lo obtienen los intermediarios en las fases de comercialización, transformación y venta al consumidor. El ingreso económico que obtienen los productores de leche orgánica del circuito 5, supera el ingreso que obtienen los productores que participan en los otros circuitos de comercialización. En el aspecto organizacional, los productores cuentan con asociaciones ganaderas y sociedades de producción rural, mientras que los acopiadores o agentes de la comercialización no cuentan con ningún tipo de organización. Se requiere una política de apoyo permanente para consolidar alianzas entre los actores. De esta forma, la cadena productiva actual podría transitar poco a poco hacia una cadena de valor. "

Master thesis

Ganadería orgánica;Producción lechera;Producción de carne;Cadenas de valor;Comercialización Organic livestock;Milk production;Meat production;Value chains;Marketing CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS CIENCIAS AGRARIAS

Consumo y conocimiento actual de una bebida fermentada tradicional en Ixtapan del Oro, México: la sambumbia

BACILIZA QUINTERO SALAZAR ALDO IVAN BERNALDEZ CAMIRUAGA OCTAVIO DUBLAN GARCIA VERONICA DANIELA BARRERA GARCIA Héctor Javier Favila Cisneros (2012)

This ar- ticle deals with some issues on the consumption, prepa- ration and current relevance of sambumbia, a tradi- tional fermented drink known since XVIII century in three communities in Ixtapan del Oro, State of Mexico. Using ethnographic technics, we managed to document the current sambumbia consumption in the studied com- munities. However, the knowledge on its process of production is most rooted in San Martín Ocoxochitepec, a community where the community council has play- ed a key role to maintain its consumption until the present.

Article

Antropología Zambumbia traditional fermented drinks Indigenous drinks process of production gastronomy CIENCIAS SOCIALES

Modelo matemático para predecir el rendimiento del queso a partir de la composición química de la dieta

ELÍAS CHÁVEZ DELGADILLO (2012)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Ganadería).- Colegio de Postgraduados, 2012.

Se elaboró un modelo matemático para predecir el rendimiento del queso usando como entradas el peso vivo del animal y la composición química de la dieta. Para el desarrollo del modelo se realizó un análisis sistemático de artículos del Journal of Dairy Science (1980-2011), se estableció una metodología para la selección de los artículos y la selección de variables para el modelo, con las cuales se realizaron seis regresiones lineales por mínimos cuadrados, para predecir el consumo de materia seca (R2= 62.5 %), la producción de leche (R2=90.6 %), proteína (R2=90.4 %), grasa (R2=83.5 %), lactosa (R2=94.8 %) y caseína (R2=100 %); en cada regresión se verificó la existencia de una distribución normal en los residuales (P<0.05; Anderson-Darling), con media cero y varianza constante. Asimismo, se validó cada ecuación usando nuevos datos y se calculó el error predicho promedio al cuadrado y el porcentaje de variabilidad que explica el modelo con los nuevos datos (R2predicción). Para la predicción del rendimiento del queso se seleccionó la ecuación de Van Slyke y Publow, la cual también se validó con la R2predicción. Se concluye que, usando el modelo, el rendimiento del queso chedar y la eficiencia alimenticia son sensibles a cambios en el contenido nutrimental de la dieta consumida por el animal. _______________ MATHEMATICAL MODEL FOR CHEESE YIELD PREDICTION USING NUTRITIONAL COMPOSITION OF THE DIET. ABSTRACT: A mathematical model was developed to predict cheese yield using live animal weight and chemical composition of the diet as inputs. To build the model, a systematic analysis of data base from Journal of Dairy Science papers (between 1980-2011), was conducted. A methodology for selecting papers and variables for the model was established, in order to obtain six least squares linear regressions to predict dry matter intake (R2= 62.5%), milk production (R2=90.6%), milk protein yield (R2=90.4%), milk fat yield (R2=83.5%), lactose yield (R2=94.8%) and casein yield (R2=100%). It was verified that the residuals of each linear regression were normally distributed (P value > 0.05, with Anderson-Darling test), with mean equal to zero and constant variance. Finally, each equation was validated using new data and was calculated the average predicted squared errors and the percentage of variability that explains the model with new data (R2prediction). To predict cheese yield the Van Slyke and Publow equation was used, which was also validated with the variability that explains the model with new data. Using the model, the cheese yield and feed efficiency are sensible to changes in chemical composition of the diet consumed by the animal.

Master thesis

Modelo matemático Rendimiento del queso Producción de leche Composición química de la dieta Ganadería Maestría Mathematical model Cheese yield Milk production Chemical composition of the diet CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Rentabilidad de la producción de frijol (Phaseolus vulgaris L.), maíz (Zea mays L.) y chile (Capsicum annuum.) en el municipio de Morelos, Zacatecas

Profitability of the production of common bean (Phaseolus vulgarisL.), corn (Zea mays L.) and chili (Capsicum annuum.) in the municipality of Morelos, Zacatecas

CRISTINA JARED CARRILLO MARTINEZ GREGORIO ALVAREZ FUENTES GISELA AGUILAR BENITEZ JUAN CARLOS GARCIA LOPEZ CARLOS CONTRERAS SERVIN (2019)

El objetivo del presente trabajo fue caracterizar los sistemas de producción agrícola del municipio de Morelos, Zacatecas, y calcular la rentabilidad de sus tres principales cultivos (frijol, maíz y chile), bajo un sistema convencional, durante el año agrícola 2013. Se realizó un muestreo aleatorio simple a 26 agricultores que producen los tres cultivos durante el mismo ciclo agrícola. Se tipificaron a los productores y se estimaron los costos de producción por hectárea, el porcentaje de rentabilidad y la relación beneficio-costo (B/C). Los resultados demuestran que los tres cultivos son rentables. El cultivo de chile es el que requiere de una inversión mayor, pero es el que genera la rentabilidad más alta. De igual forma, se observó que la experiencia de los productores, la incorporación de nuevas tecnologías y algunas prácticas de conservación del suelo son factores que permiten un alto nivel de productividad del municipio

The objective of the present work was to characterize the agricultural production systems of the municipality Morelos, Zacatecas and to calculate the profitabilityof its three main crops (beans, maize, and chili) under a conventional system during the agricultural year 2013. A simple random sampling was carried out with 26 farmers producing all three crops during the same agricultural cycle. The producers were typified, and the production costs per hectare, the profitability percentage, and the benefit-cost ratio (B/C) were estimated. The results show that the three crops are profitable. The cultivation of chili is the one that requires a greater investment, but it is the one that generates greater yields. It was also observed that the experience of producers, the incorporation of new technologies, and some practices of soil conservation are factors that allow a high level of productivity of the municipality

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Rentabilidad Costo de producción Maíz (Zea mays L.) Frijol (Phaseolus vulgaris L) Chile (Capsicum annuum) Profitability Cost of production Corn (Zea mays L.) Common bean (Phaseolus vulgaris L.) Chili (Capsicum annuum)

Mexican tropical cream cheese yield using low-fat milk induced by trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid: effect of palmitic acid

Omar Hernandez-Mendo Juan Burgueño German David Mendoza Jose Saturnino Mora CARLOS M. ARRIAGA-JORDAN (2018)

The trans-10, cis-12 isomer of conjugated linoleic acid (CLA) reduces milk fat in dairy cows, causing a lower cheese yield. This could be mitigated by adding palmitic acid (PA) to the diet, as it stimulates fat synthesis in mammary gland. The objective of this study was to evaluate the effect of adding PA to the diet of grazing dairy cows complemented with trans-10, cis-12 CLA on the yield and fatty acid (FA) profile of Mexican tropical cream cheese. The lowest cheese yield was the result of the treatment with CLA alone. Supplementing PA to the cows with low fat concentration in their milk, from the effect of the trans-10, cis-12 isomer, mitigates the decrease in cheese yield. The process of cheese making does not modify the profile of FAs, so the supplemented cis-9, trans-11 CLA isomer transfers to the cheese, giving added value to the Mexican tropical cream cheese.

Article

Health foods Processed animal products Food science Mexico Depression of Milk Fat Fat Synthesis Functional Food Traditional Cheese MILK FAT YIELD LIPOGENESIS HEALTH FOODS CHEESE CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA