Advanced search


Knowledge area




84 results, page 1 of 9

Ambition meets reality : lessons from the taro boom in Nicaragua

Jason Donovan (2018)

Purpose: Between 2006 and 2011, Nicaragua shipped an average of US$9.4 million per year of smallholder-produced fresh taro (Colocasia esculenta) to the USA; however, by 2016, the US market for Nicaraguan taro had effectively collapsed. The purpose of this paper is to analyze the short-lived taro boom from the perspective of complex adaptive systems, showing how shocks, interactions between value chain actors, and lack of adaptive capacity among chain actors together contributed to the collapse of the chain.Design/methodology/approach.Primary data were collected from businesses and smallholders in 2010 and 2016 to understand the actors involved, their business relations, and the benefits and setbacks they experienced along the way.Findings.The results show the capacity of better-off smallholders to engage in a demanding market, but also the struggles faced by more vulnerable smallholders to build new production systems and respond to internal and external shocks. Local businesses were generally unprepared for the uncertainties inherent in fresh horticultural trade or for engagement with distant buyers.Research limitations/implications.Existing guides and tools for designing value chain interventions will benefit from greater attention to the circumstances of local actors and the challenges of building productive inter-business relations under higher levels of risk and uncertainty.Originality/value. This case serves as a wake-up call for practitioners, donors, researchers, and the private sector on how to identify market opportunities and the design of more robust strategies to respond to them.

Article

Taro Agricultural sector Nicaragua Complex Adaptive Systems Value Chains Development Programming Rural Livelihoods AGRICULTURAL SCIENCES AND BIOTECHNOLOGY MARKETS COOPERATIVES HORTICULTURE CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Análisis de la cadena de valor de los productos agroalimentarios ganaderos del municipio de Tecpatán, Chiapas

Julio César Calderón Pérez (2011)

Resumen en español: "El objetivo de la presente investigación fue analizar la estructura y el funcionamiento de la cadena productiva de carne y leche bovina en el municipio de Tecpatán, Chiapas, México. Se aporta información cualitativa y cuantitativa orientada a comprender y consolidar las alianzas entre actores de las dos cadenas productivas. Los resultados muestran la existencia de tres tipos de sistemas de producción bovina con diferente disponibilidad de recursos (acervos o capitales) y similar manejo silvopastoril tradicional extensivo. Las explotaciones ganaderas con mayor disponibilidad de recurso presentan indicadores tecnológicos y económicos sobresalientes, y todas las explotaciones contribuyen con más del 80 % del ingreso económico total de la familia. Se identificaron 4 circuitos de comercialización de carne y 5 de leche bien diferenciados en cuanto a número y tipo de actores, que participan en relaciones de producción- compra-venta, producto comercializado y mercado final de destino. En la cadena productiva de carne, el circuito que acapara mayor cantidad de animales en pie es donde se comercializan principalmente becerros destetados. En los 4 circuitos de carne, el mayor margen de ganancia lo obtienen los intermediarios que participan en el eslabón de comercialización. Los beneficiarios son principalmente acopiadores mayoristas regionales y nacionales del circuito más corto. En este estudio, en la cadena productiva de leche, la empresa Pradel es la que acapara el mayor volumen de leche. En todos los circuitos, los mayores márgenes de ganancia lo obtienen los intermediarios en las fases de comercialización, transformación y venta al consumidor. El ingreso económico que obtienen los productores de leche orgánica del circuito 5, supera el ingreso que obtienen los productores que participan en los otros circuitos de comercialización. En el aspecto organizacional, los productores cuentan con asociaciones ganaderas y sociedades de producción rural, mientras que los acopiadores o agentes de la comercialización no cuentan con ningún tipo de organización. Se requiere una política de apoyo permanente para consolidar alianzas entre los actores. De esta forma, la cadena productiva actual podría transitar poco a poco hacia una cadena de valor. "

Master thesis

Ganadería orgánica;Producción lechera;Producción de carne;Cadenas de valor;Comercialización Organic livestock;Milk production;Meat production;Value chains;Marketing CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS CIENCIAS AGRARIAS

La participación del grupo doméstico en cadenas florícolas en Tequexquinahuac, Estado de México

GUADALUPE ELIZONDO GOMEZ (2013)

Tesis (Doctorado en Ciencias, especialista en Desarrollo Rural).- Colegio de Postgraduados, 2013.

La floricultura es una de las actividades más importantes del país porque demanda gran cantidad de mano de obra y se considera una de las actividades agrícolas más rentables. Las cadenas productivas son un instrumento que permite conocer y analizar los subsistemas o eslabones que integran un proceso socioeconómico, como: proveedores de insumos (primarios y secundarios), agroindustrias, procesos productivos, unidades de producción-comercialización. Los grupos domésticos agropecuarios pueden ser considerados como el primer eslabón de las cadenas productivas. Existen diferentes tipos de cadenas agropecuarios con necesidades y posibilidades diferenciadas. Los objetivos de la investigación fueron: conocer los tipos de cadenas florícolas que existen en la comunidad de Tequexquinahuac, Estado de México; caracterizar a los actores/as que las integran y conocer sus funciones. Se emplearon herramientas cualitativas y cuantitativas (cuestionarios, entrevistas y talleres participativos). Se encontró que en la floricultura de la comunidad de estudio participan: grupos domésticos floricultores, acopiadores o mayoristas e intermediarios o floristas; así como proveedores de servicios (agua, luz, esquejes, agroquímicos y asesores técnicos) tanto públicos como privados y el Estado. Entre las principales características de los grupos domésticos se encuentran la pluriactividad (floricultura y otras actividades económicas) y las pequeñas extensiones de tierra. Cultivan flores en pequeños invernaderos (<600m2) de una o dos naves (47%); empleando mano de obra familiar (mujeres y hombres de diferentes edades. El 60% de los grupos domésticos encuestados contrata mano de obra eventual durante el proceso productivo o cosecha. Las flores producidas se comercializan en mercados locales y regionales; y las cadenas florícolas que prevalecen son de tipo productivo. Los intermediarios son floricultores de Tequexquinahuac o comunidades aledañas que acopian y comercializan flores en “fechas importantes”. Los detallistas o floristas agregan valor a las flores que compran mediante la confección y venta de arreglos. La participación de los actores secundarios se limita a la compra-venta de bienes o servicios específicos. Existe poca o nula coordinación entre actores y por tanto hay desarticulación en las cadenas, lo que les impide competir en el mercado nacional como internacional. Las unidades de producción encuestadas realizan un procesamiento mínimo de las flores (acondicionamiento o manojeo), tienen ventajas comparativas proporcionadas por condiciones climáticas y por la disponibilidad de mano de obra familiar. _______________ DOMESTIC GROUP PARTICIPATION IN CHAINS FLORICULTURE

IN TEQUEXQUINAHUAC, STATE OF MEXICO. ABSTRACT: The flower is one of the country's most important activities that takes a lot of manpower and is considered one of the most profitable agricultural activities. The chains are a tool to understand and analyze the subsystems or links that integrate a socio-economic process, such as input suppliers (primary and secondary), agribusiness, production processes, production-marketing units. Agricultural domestic groups can be considered as the first link in the chains. There are different types of agricultural chains with distinct needs and possibilities. The research objectives were to examine the types of chains that exist in floriculture community Tequexquinahuac, State of Mexico; characterize the actors/as within them and know their roles. We used qualitative and quantitative tools (questionnaires, interviews and participatory workshops). We found that in floriculture research community involved: domestic groups growers, brokers and dealers or wholesalers or florists, and providers of services (water, electricity, cuttings, agrochemicals and technical advisors) both public and private and state. Among the main features of domestic groups are pluriactivity (floriculture and other economic activities) and small areas of land. Flowers grown in small greenhouses (<600m2) of one or two ships (47%), using family labor (women and men of different ages. 60% of domestic groups surveyed hired casual labor during the production process or harvest. produced flowers sold in local and regional markets, and floriculture chains are prevailing productive type. Intermediaries are growers of Tequexquinahuac or surrounding communities that collect and sell flowers in "important dates". Retailers or florists add value to buying flowers by making and selling arrangements. Participation of the supporting cast is limited to the sale of goods or services. There is little or no coordination between actors and therefore no disruption in supply chains, which prevented from competing in national and international markets. production units surveyed perform minimal processing of flowers (or conditioning), comparative advantage provided by weather conditions and the availability of family labor.

Doctoral thesis

Doctoral thesis

Cadenas productivas Mercados locales Floricultura Chains Local markets Floriculture Desarrollo rural Doctorado CIENCIAS SOCIALES

Cadenas de comercialización de mango en tres municipios de la Costa Grande de Guerrero

MARIA XOCHITL ASTUDILLO MILLER RAYMA IRERI MALDONADO ASTUDILLO LINO GERARDO LEZAMA HERNANDEZ (2017)

El estado de Guerrero cuenta con un gran potencial en la producción agrícola. Particularmente, en el caso del mango, Guerrero es el principal productor a nivel nacional; pese a ello, también ocupa el último lugar en exportación.

Al CEP- Colegio Superior Agropecuario del Estado de Guerrero por haber realizado el trabajo de campo en la Unidad Cunícula.

The state of Guerrero has a great potential in agricultural production. Particularly in the case of mango, Guerrero is the leading producer at national level; nevertheless, also it ranks last in export.

Article

Mango Comercialización Costa Chains Commercialization CIENCIAS SOCIALES CIENCIAS ECONÓMICAS ACTIVIDAD ECONÓMICA DISTRIBUCIÓN

Explorando la noción de calidad

CYNTHIA MARIA MONTAUDON TOMAS (2010)

El artículo presenta un análisis sobre los significados que adquiere la noción de calidad cuando ésta es analizada desde el punto de vista histórico a través de diversas culturas; desde el punto de vista teórico a partir de las experiencias y teorías generadas por quienes han sido considerados como los líderes de la calidad mundial; desde la óptica de la disciplina en la cual se aplique, o bien, desde una aplicación práctica de su aplicación considerando como objetivo a un grupo de ingenieros de la industria automotriz y estudiantes de Ingeniería industrial. La conversación gira en torno a cuestiones relacionadas con la calidad, donde existen tan variadas nociones como autores. Se analizan brevemente sus antecedentes históricos y lo que se ha dicho y escrito sobre la calidad con el objeto de de-terminar de qué se habla cuando se menciona calidad.

This article presents an overview of the meanings that the notion of quality has acquired when analyzed from different historical and cultural points of view; using a theoretical approach based on the experiences and theories set forward by researchers and quality gurus; by looking at the specific disciplines in which the notion of quality control is applied; and finally by focusing on its practical application by two groups in different contexts, automobile engineers and engineering students. The discussion is centered on questions related to the idea of quality, where there are as many ideas as authors on the subject. The historical antecedents and what these authors have said and written about quality is briefly analyzed with the objective of determining what people mean when they speak of quality

Article

CIENCIAS SOCIALES Calidad Control Historia Valor Variabilidad. Quality Control History Value Variability

Valoración que los campesinos hacen a las prácticas agroforestales, en la comunidad de San Isidro Buensuceso, Tlaxcala

MARIBEL XOCHITIOTZIN HERNANDEZ (2015)

Tesis (Doctorado en Ciencias, especialista en Desarrollo Rural).- Colegio de Postgraduados, 2015.

En este estudio se analiza como los valores, éticos y morales son los factores que determinan la acción o conducta humana, en lo referente a las prácticas agroforestales campesinas, se encontró que existen ritos, creencias pero sobretodo valores individuales y sociales que influyen en la toma de decisiones de los campesinos indígenas nahuas de San Isidro Buensuceso Tlaxcala, para llevar acabo los diferentes arreglos y combinaciones de árboles, arbustos y cultivos agrícolas. Las prácticas agroforestales campesinas indígenas, representan un espacio donde se producen satisfactores, sobre todo alimentarios que resuelven un problema inmediato y contribuyen a establecer una situación de seguridad para la familia campesina. El comportamiento humano está enraizado en un sistema de valores, situación por la cual las personas actúan de acuerdo a lo que creen y el valor en forma general establece en el individuo la importancia de las situaciones y propósitos en la vida. La importancia que tienen los valores en su forma de vida se refleja, en una manera particular de relacionarse con el medio natural, especialmente en el cuidado y estima a las plantas. Los campesinos nahuas de San Isidro Buensuceso Tlaxcala, poseen valores individuales y colectivos como: respeto, vida, orgullo, entre otros; que son el sustento para la realización y continuidad de las prácticas agroforestales campesinas y su existencia, es una herencia legítima de las naciones originales Mesoamericanas. _______________ ASSESSMENT THAT FARMERS MAKE TO AGROFORESTRY PRACTICES IN THE COMMUNITY OF SAN ISIDRO BUENSUCESO, TLAXCALA. ABSTRACT: In this study will analyze how the ethical and moral values, are the factors that determine the action or human behavior, in regard to the agroforestry farmers practices, it was found that there are rituals, beliefs but especially individual and social values that influence the decision-making of the Nahua indigenous farmers of San Isidro Buensuceso Tlaxcala, to carry out the various arrangements and combinations of trees, shrubs and agricultural crops. The practices agroforestry of farmers indigenous represent a space where they take place satisfactoriness, especially food that solve an immediate problem and help to establish a safety situation for the rural family. The human behavior is taken root in a system of values, situation for which the persons act in agreement to what they believe and the value in general form establishes in the individual the importance of the situations and purposes in life. The importance of values in their way of life is reflected in a particular way of interacting with the natural environment, especially in the care and esteem for the plants. The Nahua farmers of San Isidro Buensuceso Tlaxcala, have individual and collective values such as: respect, life, pride, among others. They are the sustenance for the realization and continuity of the rural agroforestry practices and its existence is a legitimate inheritance of the original Nations Mesoamerican.

Doctoral thesis

Valor Agroforestal Nahua Campesino Individual Colectivo Value Agroforestry Farmer Individual Collective Nations Mesoamerican Desarrollo Rural Doctorado CIENCIAS SOCIALES

Accurate modeling of VoIP traffic QoS parameters in current and future networks with multifractal and Markov models.

HOMERO TORAL CRUZ Al_Sakib Khan Pathan JULIO CESAR RAMIREZ PACHECO (2013)

In this paper, we analyze the jitter and packet loss behavior of Voice over Internet Protocol

(VoIP) traffic by means of network measurements and simulations results. As result of these

analyses, we provide a detailed characterization and accurate modeling of these Quality

of Service (QoS) parameters. Our studies have revealed that VoIP jitter can be modeled

by self-similar processes with short range dependence (SRD) or long range dependence

(LRD). The discovery of LRD (a kind of asymptotic fractal scaling) in VoIP jitter was followed

by a further work that shows the evidence of multifractal behavior.

Article

VoIP Packet loss Jitter Hurst parameter Markov chains Multifractality CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA MATEMÁTICAS CIENCIA DE LOS ORDENADORES INFORMÁTICA

Lead time performance in a internet product delivery supply chain with automatic consolidation

OLIVERIO CRUZ MEJIA JOSE ANTONIO MARMOLEJO SAUCEDO Pandian Vasant (2017)

Internet sales have increased exponentially in the last decade. Much of the internet sales are of physical products in urban areas that require product delivery transportation with a tight delivery lead time. With this challenge, a new type of transportation services has been developed aiming to cope with a strict control of transportation lead time. In this paper, an internet product delivery service with customer orders that are multi-item as well as single item is simulated. We address specifically the mismatch between supply and demand when retailers for any reason are unable to estimate the configuration of multi-item orders. Three scenarios of demand patterns are simulated (demand as forecasted, lower than forecasted and higher than forecasted) using discrete-event simulation to look at the effect on transportation lead time. Results show the positive effect on the mismatch between demand and resource capacity which is expressed in higher number delayed delivery orders. The excess of capacity in the product delivery supply chain has not a positive impact on delivery time of orders as technically orders are not delivered before the multi-item components are not available. This leads to think that the excess of resources are not an element that add value to customers waiting for their orders.

CONACYT

Article

Supply chains Product delivery Internet Lead time Discrete-event simulation INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA