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Cell wall composition and biomass digestibility diversity in Mexican maize (Zea mays L) landraces and CIMMYT inbred lines

natalia palacios rojas Kevin Pixley (2013)

Maize is one of the most important crops worldwide. Historically, breeding efforts in this crop have been primarily focused on the improvement of grain yield and stability and just recently also on the potential utility of maize stover (above ground biomass excluding the grain) as a source of biomass for the production of feed, fiber and cellulosic ethanol. The International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT) holds one of the largest maize germplasm collections in the world and therefore is an important source of phenotypic and genetic diversity for many traits. Our objectives were to assess the phenotypic diversity for cell wall composition and biomass digestibility in Mexican tropical, subtropical and highland maize landraces and elite maize lines (CMLs) in the CIMMYT germplasm collection, as well as to evaluate the relationship between place of origin of these materials and phenotypic expression of biomass compositional traits. The range of variation for neutral detergent fiber for three groups of landraces was from 47 to 73%. Slightly larger levels of phenotypic variation were observed for this trait in the set of CMLs evaluated (42 to 78%). Some of the inbred lines, such as CML 507, presented superior characteristics in terms of cell wall composition and digestibility. The Tuxpeño tropical-subtropical race, widely used in CIMMYT breeding programs, formed a cluster characterized by high cell wall content and low biomass digestibility. The CIMMYT germplasm collection appears to be a vast source of untapped genetic and phenotypic variation for the improvement of maize biomass composition.

Article

Maize landraces cell wall composition biomass digestibility Genetic diversity stover quality CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Cinética de degradación ruminal in vitro de dietas con manzarina y rastrojo de maíz en ovinos

Kinetics of ruminal in vitro degradation of fermented apple pomace and corn stover diet in sheep

ALBERTO MURO REYES CLAUDIO ARZOLA ALVAREZ CARLOS RODRIGUEZ MUELA AGUSTIN CORRAL LUNA HECTOR GUTIERREZ BAÑUELOS (2017)

El objetivo fue evaluar la degradabilidad de la manzarina como concentrado proteico mediante degradación ruminal in vitro por producción de gas de cuatro dietas a base de rastrojo de maíz como forraje y mezclas de diferentes proporciones de manzarina y harinolina en el concentrado. Los parámetros de cinética de degradabilidad mostraron una tendencia lineal para A (p < 0.05). Se concluyó que la manzarina cuando se utiliza con rastrojo de maíz en substitución de harinolina, los patrones de fermentación en términos de producción de gas de la dieta se afectan de forma negativa retrasando el tiempo medio de producción de gas y la tasa de producción afectando la degradabilidad ruminal de las raciones para ovinos.

The objective of this study was to evaluate the degradability of fermented apple pomace as protein concentrate in the rumen by measuring in vitro gas production of four diets based on corn stubble as fodder and mixtures of different proportions of fermented apple pomace and cottonseed meal in the concentrate. The degradability kinetics parameters showed a linear trend for A (p < 0.05). We conclude that fermented apple pomace, when combined with corn stubble in substitution of cottonseed meal, has a negative effect on fermentation

patterns in terms of gas production from the diet, delaying the average time for gas production, and the production rate affects the ruminal degradability of feed in sheep.

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Manzarina Rastrojo de maíz Cinética de degradabilidad Ovinos Fermented apple pomace Corn stover Degradability kinetics Sheep

Relación entre las clases de tierra y la calidad de Agave angustifolia Haw en La Soledad Salinas, Quiatoni, Oaxaca, México

VERONICA MARILES FLORES (2015)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Edafología).- Colegio de Postgraduados, 2014.

La producción de mezcal es una actividad económica y social importante en el estado de Oaxaca. Con el objeto de conocer a los tipos de suelos donde se cultiva el maguey mezcalero y su efecto sobre la calidad del maguey producido, se realizó el presente estudio etnoedafológico en La Soledad Salinas, San Pedro Quiatoni, Oaxaca, en el cuál se analizan conceptos campesinos y técnicos sobre la calidad del maguey mezcalero. Las clases de tierras identificadas y caracterizadas por los productores se compararon con la clasificación científica de suelos utilizando a los sistemas WRB y a la Taxonomía de Suelos. Con la clasificación campesina o local se identificaron seis clases de tierras mientras que con la WRB se establecieron tres unidades con cinco calificadores grupo I y con la Taxonomía de Suelos dos órdenes y cinco Subgrupos. Los productores perciben la calidad del maguey expresada por su peso y de manera intrínseca reconocen la importancia de la clase de tierra y del manejo de la plantación como condicionantes de la calidad. Los productores opinaron que la tierra pedrero era la mejor para la producción de maguey y a la tierra Terrero como la menos adecuada. De acuerdo con el análisis estadístico de la información sobre peso y grados Brix de las piñas cosechadas en diferentes clases de tierras, se encontró que en la Tierra Cascajo Negro se produjeron las piñas con mayor peso y en la Tierra Colorada las piñas con el mayor valor de grados Brix. En la Tierra Terrero se produjeron las piñas con los menores valores tanto de peso como de grados Brix. Se concluye que para estudios detallados, la clasificación campesina de suelos genera resultados tan precisos, con menor tiempo y costo que los realizados con procedimientos técnicos y que la clase de tierra influye en la calidad del maguey mezcalero. _______________ ABSTRACT: Mezcal production is an important economic and social activity in the State of Oaxaca State. With the objective of knowing the soil types where maguey mezcalero is growing, and its effects on maguey mezcalero quality, this ethnoedaphologic study was carried out in La Soledad Salinas, San Pedro Quiatoni, Oaxaca where peasant´s and technical maguey mezcalero quality concepts also analyzed. The land classes identified and characterized by the peasants were compared with the scientific classification obtained by using the WRB and Soil taxonomy systems. With the peasant or local classification six land classes were identified compared to three units with five group I qualifiers established with the WRB and two orders and five subgroups with the Soil Taxonomy. The peasant´s knowledge about maguey mezcalero´s quality is closely related to weight and they intrinsically recognize the importance of both the land class and the plantation management as quality conditions. According to the peasants’ opinion, the Pedrero land class was the best and the Terrero one was the worst for maguey mezcalero production. According to statistical analyses of data on weight and Brix degrees of maguey mezcalero produced in the different land classes, the maguey with the higher weight was produced in the Black Cascajo land while in the red land the maguey with the higher values of Brix degrees was produced. The Terrero land produced the maguey with the lower values of both weight and Brix degrees. It can be concluded that for detailed studies the peasant´s soils classification produces more precise results in a lesser time and cost than with the technical procedures and that the land class affects the maguey mezcalero quality.

Master thesis

Clasificación de tierras Maguey mezcalero Calidad Clasificación WRB Soil classification Quality WRB classification Soil taxonomy Edafología Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Press Coverage around the Problem Water in the Political Election

JOSE MARCOS BUSTOS AGUAYO MARGARITA JUAREZ NAJERA Javier Carreón Guillén MARIA LUISA QUINTERO SOTO FRANCISCO RUBEN SANDOVAL VAZQUEZ Francisco Espinosa Morales Cruz García Lirios (2017)

The press, by spreading the availability of resources, shortages linked with preservation. In this sense, the work explores nine briefings from 2002 to 2012 published in national newspapers regarding the lack of supply, quality, benefit, punishment and discomfort as a consequence of the water situation in a demarcation east of Mexico City.Index Framing the water situation (IESH) was used to weight the media bias in information note by content reaching a value of 102 points out of a total of 180. This finding was considered as evidence of a moderate degree of media coverage the press regarding the problems arising from water shortages. From the results discussed its implications with other studies conducted in the demarcation.

Article

Scarcity quality malaise full and cost CIENCIAS SOCIALES

Calidad de la cosecha de trigo en México: ciclo primavera-verano 2006

Roberto Peña (2008)

Review of the mexican production of wheat during the 2005 spring-summer period. The book provides background on wheat production of previous years and main characteristics of the national wheat.

Book

Milling Food processing Feed consumption Quality Selection CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Efecto del viroide de la mancha de sol en el rendimiento y calidad de frutos en aguacate de Michoacán

JOSE RAMON SAUCEDO CARABEZ (2013)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Fitopatología).- Colegio de Postgraduados, 2013.

Avocado sunblotch viroid (ASBVd) es una enfermedad considerada de importancia económica que se reportó en México en 2009. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto del ASBVd en el rendimiento y calidad de frutos en aguacate de Michoacán debido a la importancia de la enfermedad y del cultivo. Cuatro árboles sanos fueron comparados con cuatro asintomáticos y cuatro sintomáticos del cultivar ‘Hass’ y de la selección ‘Méndez’ en 2 huertos con diferente manejo. En campo se registró el rendimiento total de los árboles. En cada árbol se midió el peso, diámetro ecuatorial (DE), diámetro polar (DP) de 100 frutos y la incidencia de frutos con síntomas. Frutos ‘Hass’ de cinco condiciones: Frutos sanos de árboles sanos (C1), frutos sanos de árboles asintomáticos (C2), frutos sanos de árboles sintomáticos (C3), frutos sintomáticos con severidad clase 1 (C4), frutos con severidad clase 2 (C5) se cosecharon en 2011 y 2012 para evaluar las variables de cambio de coloración, firmeza, pérdida de peso y el contenido mineral en etapa de madurez fisiológica y comercial. El peso total en frutos ‘Hass’ con síntomas fue reducido en más del 50 % y mayor al 75 % en ‘Méndez’ en ambos huertos, mientras que los asintomáticos hubo una reducción mayor en ‘Méndez’ con un 58 % y 30 % en ‘Hass’. Las variables de peso en 100 frutos, DP y DE fueron estadísticamente menores en árboles sintomáticos con respecto a árboles sanos y asintomáticos. La incidencia de frutos ‘Hass’ con síntomas fue mayor a 45 % y mayor a 20 % en ‘Méndez’. C1, C2 y C3 maduraron de manera uniforme y no mostraron diferencias significativas en ninguna de las variables evaluadas, mientras que C4 y C5 presentaron una maduración irregular, relacionada a una firmeza y cambio de coloración más lento con una pérdida de peso menor. El contenido mineral no presentó ninguna diferencia significativa en ninguna de las dos etapas. _______________ ABSTRACT: The effect of Avocado sunblotch viroid (ASBVd) was evaluated in four healthy, four asymptomatic (molecularly positive), and four symptomatic trees of cv. Hass (Persea americana) and Mendez in grove 1 in Uruapan County. Four healthy and four symptomatic trees were evaluated in grove 2 in Tingambato County. The total Hass fruit weight from symptomatic trees was significantly (75 %) reduced (213 vs 751 kg from healthy trees) in grove 1 and 52 % (124 vs 255 kg) in grove 2 (Tukey, p=0.05). This reduction was more severe in Mendez, 83 % in grove 1 (183 vs 1,053 kg) and 76 % in grove 2 (82 vs 340 kg). Yield of asymptomatic trees was 58 % reduced in Mendez and 30 % in Hass. The average weight of 100 fruits was 13-28 % reduced in Hass and 20-27 % in Mendez in groves 2 and 1 respectively. The equatorial diameter of 100 symptomatic fruits was 8 % lower in Hass in both groves, and 20-28 % in Mendez. The polar diameter decreased by 8-10 % in Hass and 10-11 % in Mendez. The incidence of symptomatic fruits was 46-62 % in Hass and 20-28 % in Mendez. Yield of ASBVd symptomatic Hass and Mendez tress was significantly reduced and fruit morphology was negatively affected. Hass fruits (Persea americana) from five classes: healthy from healthy trees (C1), asymptomatic from asymptomatic trees (C2), asymptomatic from symptomatic trees (C3), symptomatic severity class 1 (C4), symptomatic severity class 2 (C5) were harvested in 2011 and 2012. ASBVd effect of on postharvest quality was evaluated by measuring the firmness, colour, weight loss, dry matter, mineral and oil content. C4 and C5 were significantly different (Tukey, p=0.05) in longer firmness, less dark coloration and less weight loss compared to C1, C2 and C3. Firmness in C4 and C5 was Ready To Eat (RTE) and not Soft (Soft) on the eighth day, while C1, C2 and C3 reached on the sixth day. Coloration in C1, C2 and C3 was black on the eighth day, whereas in C4 and C5 remained 75 % obscure. Weight loss in C4 and C5 was 1.4 g/day and C1, C2 and C3 was 2 g/day. Dry matter, mineral and oil content were similar in the five classes. ASBVd affected postharvest quality of symptomatic fruits. Asymptomatic fruits satisfy the international quality standards.

Master thesis

ASBVd Efecto Rendimiento Calidad Pérdida Incidencia Effect Yield Quality Loss Incidence Fitopatología Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA

Estrategias de innovación y agregación de valor en la industrialización del café en México.

ALEJANDRO LUNA GONZÁLEZ (2018)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional).- Colegio de Postgraduados, 2018.

Actualmente existen estrategias de agregación de valor en la cadena de valor de café cuya finalidad es mejorar la calidad del producto y generar escalonamientos en esta cadena. El objetivo de esta investigación fue medir y analizar en los Beneficios de café de México y Costa Rica, las estrategias de agregación de valor relacionadas con certificaciones y gestión de calidad, para determinar los impactos que tienen y las áreas de oportunidad. El análisis se realizó con el enfoque de cadenas globales de valor, centrándose en los productores que realizan la transformación (beneficiado). La información provino de entrevistas directas en dos regiones -Estado de Veracruz en México y Valle Occidental en Costa Rica- elegidas por su importancia en el volumen beneficiado, para determinar si tienen impacto económico, organizacional, ambiental y comercial, al aplicar estrategias de certificación y gestión de la calidad. Adicionalmente, se realizó un experimento para el estudio de gestión de calidad que determinó la importancia de la selección por forma y tamaño del grano en verde. Se encontró que en el caso de Costa Rica existe una correlación significativa (P<0.05), entre contar con certificaciones y la capacidad instalada. En el caso de México se encontró una correlación significativa (P<0.05), entre contar con certificaciones y obtener mejores ingresos. Se concluye que las certificaciones son de utilidad para los Beneficios al comercializar el café, pero no necesariamente garantizan impactos económicos, ambientales y sociales. La gestión de la calidad a través de métodos de selección sirve no solo para generar escalonamientos en la cadena, sino que también generan impactos económicos, comerciales y organizacionales. Además, la forma y el tamaño del grano de café verde en Catimores, dependiendo de la variedad de la que provenga, afectan de manera significativa los atributos sensoriales en taza y determinan la calidad de la misma. _______________ STRATEGIES FOR INNOVATION AND VALUE ADDING IN THE INDUSTRIALIZATION OF COFFEE IN MEXICO. ABSTRACT: Currently there are strategies for adding value to the coffee chain, whose purpose is to improve the quality of coffee and generate upgrading in the chain. The objective of this research was to measure and analyze in the mills coffee facilities from Mexico and Costa Rica, the strategies of value addition related to certifications and quality management, to determine if there are impacts and opportunity areas. The analysis was carried out by using the global value chain approach, focusing on growers who perform the wet process as well. Data were collected from direct interviews in two regions chosen by their importance in processed volume, Veracruz State in Mexico and Valle Occidental in Costa Rica. It was determined that certification and quality management strategies have an economical, organizational, environmental and commercial impact on organizations. Additionally, an experiment was conducted to determine the importance of sorting the green coffee bean by shape and size. It was found that in the case of Costa Rica there is a significant correlation (P ≤0.05), between having certifications and installed capacity. In the Mexican case, it was found a significant correlation as well (P ≤.05), but between having certifications and obtaining better income. It was concluded that certifications are useful for trading coffee, but no necessarily guarantee economical, environmental and social impacts. Quality management through selection methods, not only generate upgrading in the chain, but also generate economical, commercial and organizational impacts. In addition, the shape and size of the green coffee beans in Catimores, depending upon the variety from which they come, they significantly affect the sensorial attributes of the coffee, determining its quality.

Master thesis

Cadena Café Calidad Certificaciones Selección Certifications Chain Coffee Quality Selection Estrategias para el Desarrollo Agrícola Regional EDAR Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS AGRONOMÍA SEMILLAS

Respuesta agronómica y fisiológica de la fresa (Fragaria x ananassa Duch.) a la aplicación de silicio.

JUAN PABLO CRUZ HIPOLITO (2018)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Edafología).- Colegio de Postgraduados, 2018.

El silicio (Si) es uno de los elementos más abundantes en la corteza terrestre, pero no es considerado un elemento esencial para las plantas. Sin embargo, el resultado de distintas investigaciones muestra los efectos benéficos de este elemento en varias especies. La fresa es una de las frutillas más importantes a nivel mundial, y se ha demostrado la presencia de transportadores de silicio en algunos de sus órganos, pero la información acerca de los efectos de su acumulación para este cultivo es limitada. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto del silicio en variables fisiológicas y agronómicas de fresa. Se utilizó la variedad Festival y se evaluó el efecto de las dosis 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 y 3.0 mM de Si aplicados en solución y 0.0,1.0,2.0, 3.0 y 4.0 mM de Si aplicados al follaje utilizando metasilicato de sodio (Na2SiO3) como fuente. Las variables estudiadas fueron el rendimiento, la producción de biomasa, variables de calidad del fruto, la concentración en hoja de elementos esenciales seleccionados y variables fisiológicas como la fotosíntesis neta, la transpiración y la conductancia estomática. La aplicación de silicio en solución incrementó el rendimiento de manera significativa (Tukey=0.05). La producción de biomasa y su compartimentación también fueron influenciadas por la dosis y forma de aplicación de silicio. La concentración en hojas de N, Ca, Cu, Fe y Mn se incrementó con dosis superiores a 2.5 mM de Si independientemente de la forma de aplicación. De las variables relacionadas al intercambio gaseoso únicamente la fotosíntesis neta y la transpiración se incrementaron como respuesta a la aplicación foliar de silicio. Puede recomendarse el uso de silicio como un elemento bioestimulante para mejorar el rendimiento, la absorción de elementos esenciales y algunas variables fisiológicas en fresa. No obstante, su papel en el metabolismo vegetal debe ser estudiado con mayor profundidad. _______________ AGRONOMIC AND PHYSIOLOGICAL RESPONSE IN STRAWBERRY (FRAGARIA X ANANASSA DUCH.) TO SILICON APLICATION. ABSTRACT: Silicon (Si) is one of the most abundant elements in the earth's crust, but it is not considered an essential element for plants. However, the result of several investigations shows beneficial effects of this element in different species. Strawberry is one of the most important berries worldwide, and it has been shown the presence of silicon transporters in some of its organs, but information on the effects of its accumulation for this is limited. The objective of this research was to evaluate effects of silicon on strawberry physiological and agronomic variables. The Festival variety was used and effect of the 1.0, 1.5, 2.0, 2.5 and 3.0 mM Si doses applied in solution and 0.0.1.0.2.0, 3.0 and 4.0 mM Si applied to the foliage using sodium metasilicate (Na2SiO3) as source was evaluated. The variables studied were yield, biomass production, fruit quality parameters, concentration of essential elements and physiological variables such as net photosynthesis, transpiration and stomatal conductance. Application of silicon in solution increased yield significantly (Tukey = 0.05). Production of biomass and its compartmentalization was also influenced by dose and form of application of silicon. Concentration in leaves of N, Ca, Cu, Fe and Mn was increased with doses higher than 2.5 mM Si regardless of the application form. About variables related to gaseous exchange, only net photosynthesis and transpiration were modified in response to the foliar application of silicon. Use of silicon can be recommended as a biostimulant element to improve yield, uptake of essential elements and some physiological variables in strawberry. However, its role in plant metabolism must be studied carefully.

Master thesis

Silicio Efectos benéficos Acumulación Rendimiento Calidad Variables fisiológicas Intercambio gaseoso Silicon Beneficial effects Accumulation Yield Quality Physiological variables Gas exchange Edafología Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS AGRONOMÍA NUTRICIÓN VEGETAL

Sistemas de producción de fresa de altas densidades

HUMBERTO RAMIREZ GOMEZ (2011)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Edafología).- Colegio de Postgraduados, 2011.

En México se produce fresa con alta tecnología pero existe escasa investigación sobre la productividad de la fresa en sistemas hidropónicos con altas densidades. El presente estudio se realizó con la finalidad de evaluar la fisiología, rendimiento, calidad y rentabilidad de la fresa de altas densidades en cuatro sistemas hidropónicos. Los tratamientos estudiados fueron: bolsas individuales (BI), vertical con tres tubos (V3T), vertical con cuatro tubos (V4T) y vertical con macetas hidropónicas (VMH) de 42, 90, 120 y 180 plantas por módulo respectivamente. El experimento se llevó a cabo en un invernadero tipo túnel en el Colegio de Postgraduados, en Montecillo Estado de México. Para conducir el estudio los tratamientos se alojaron en un diseño experimental de bloques completamente al azar con tres repeticiones. Se utilizaron plantas de fresa (Fragaria x ananassa Duch.) del cultivar Camino real de fotoperiodo corto obtenidas en Irapuato, Guanajuato, regadas por goteo y cultivadas en tezontle rojo (diámetro menor a 1 cm) como sustrato para el sostén de las plantas. Para la nutrición mineral se utilizó la solución nutritiva universal de Steiner al 50% de su composición normal ajustando cada semana el pH entre 5.8 y 6.0 con H2SO4. Las variables fisiológicas y ambientales evaluadas fueron: lecturas SPAD, fluorescencia de clorofila, irradiancia fotosintética incidente, temperatura de hoja y sustrato. Se registró el rendimiento de fruto acumulado de los sistemas hidropónicos. Dentro de las variables de calidad fueron evaluados: °Brix, tamaño y grados de calidad de la fruta. Mediante indicadores económicos se determinó en qué sistema hidropónico es más rentable la producción de fresa. En las lecturas SPAD no se encontraron diferencias significativas de todas las lecturas realizadas en los tratamientos. Las temperaturas bajas y heladas intensas afectaron la función del fotosistema II de los tratamientos en la primera fecha de lectura (8 de diciembre de 2010), porque se observaron diferencias significativas para fluorescencia de clorofila entre los tratamientos. El sistema vertical con cuatro tubos presentó los máximos valores de los parámetros de fluorescencia de clorofila. El sistema de bolsas individuales registró la mayor cantidad de irradiancia fotosintética media incidente (117.10 W m-2) debido a que no tuvo efecto de auto-sombra. Al aumentar la altura de la planta en los sistemas hidropónicos se incrementó la temperatura de hoja y sustrato con correlación significativa (R² = 0.67 hoja y R² = 0.60 sustrato). Se concluyó que a mayor número de plantas por unidad de superficie, mayor rendimiento acumulado y el mejor tratamiento fue el sistema vertical con macetas hidropónicas. Conforme aumentó la altura de los sistemas también se incrementaron los grados Brix en fruto; R² = 0.75. Asimismo, se encontró una correlación entre la temperatura de la hoja y el porcentaje de °Brix (R² = 0.83). Con los sistemas vertical con cuatro tubos y vertical con macetas hidropónicas se obtuvieron frutos de mejor calidad (tamaño y grados de calidad). El sistema vertical con macetas hidropónicas resultó ser más rentable para la producción de fresa. _______________ PRODUCTION SYSTEMS OF STRAWBERRY AT HIGH DENSITIES. ABSTRACT: In Mexico strawberry production systems produces strawberry with high-tech, but there is little research on the productivity of strawberries in hydroponic systems with high density. The present study was conducted with the objective of assessing the physiology, yield, quality and profitability of strawberry at high densities in four hydroponic systems. The systems studied were: individual bags (IB), vertical with three pipes (V3T), vertical with four pipes (V4T) and vertical with hydroponic pots (VMH) 42, 90, 120 and 180 plants by module, respectively. The experiment was carried out in a greenhouse type tunnel in the Colegio de Postgraduados, Montecillo, Mexico State. To conduct the study treatments were arranged in an experimental design of blocks completely randomly with three replications. We utilized strawberry plants (Fragaria x ananassa Duch.) cultivar “Camino real” of short photoperiod from Irapuato, Guanajuato, Mexico. Drip irrigation and red volcano gravel (less than 1 cm diameter) as a substrate to support plants were used. Mineral nutrition was provided by using the Steiner universal nutrient solution at 50% of its original ion strength and pH was weekly adjusted between 5.8 and 6.0 with H2SO4. The physiological variables assessed were: SPAD readings, fluorescence of chlorophyll, photosynthetic incident irradiance, temperature of leaves and substrate. The cumulative yield of hydroponic systems was registered. Quality variables evaluated were: °Brix, size and degree of quality of fruit. Through economic indicators were used to find which hydroponic system was more profitable for the production of strawberry. There were no significant differences for SPAD readings through season. Low temperatures and intense frosts affected the photosystem II in the first reading carried out (December 8th, 2010); because significant differences were observed for fluorescence of chlorophyll among treatments. The vertical system with four pipes presented the maximum chlorophyll fluorescence parameters. The system of individual bags recorded the greatest incident photosynthetic irradiance (117.10 W m-2), since this had no auto-shadow effect. As height of the hydroponic systems increased so did leaf temperature and substrate with significant correlation (R² = 0.67 and R² = 0.60, respectively). It was concluded that as the number of plants increases also did cumulative yield; being the vertical system with hydroponic pots the best of all. Fruit located high in a system had greater ◦Brix in fruit; R² = 0.75. We also found a correlation between leaf temperature and °Brix with an R² = 0.83. With vertical system with four tubes and vertical with hydroponic pots systems fruits reached better quality (size and degrees of quality). The vertical system with hydroponic pots turned out to be more profitable for the production of strawberry.

Master thesis

Fragaria x ananassa Duch Sistemas hidropónicos Variables fisiológicas Rendimiento Calidad Rentabilidad Hydroponic systems Physiological variables Yield Quality Profitability Maestría Edafología CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA