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Determinantes en el consumo de atún en México aplicando modelos de elección ordenada

Determinants of tuna fish consumption in Mexico by using ordered response models

MARCO ANTONIO ALMENDAREZ HERNANDEZ GERZAIN AVILES POLANCO LUIS FELIPE BELTRAN MORALES MONICA YANELLI PEREZ RAMIREZ (2015)

En este trabajo se evalúan los determinantes de la frecuencia en el consumo de pescado (atún) en dos ciudades costeras del Noroeste de México empleando datos registrados a través de encuesta cara-a-cara. Después de los ajustes con los criterios de información de Akaike y Bayesiano (AIC y BIC), fue aplicado el modelo probit ordenado con 364 observaciones. Los resultados muestran que la mayoría de los encuestados (74%) cuenta con instrucción escolar post-secundaria y más del 35% reconoce las etiquetas ecológicas (‘orgánico’ y ‘libre de delfín’) como un atributo de calidad del producto. El nivel de ingreso, la ocupación del consumidor y el conocimiento sobre eco-etiquetas son factores determinantes en la demanda de atún, mientras que el precio no fue significativo. El estudio sugiere que los consumidores que prefieren atún enlatado disminuyen su demanda respecto con los individuos que optan por atún fresco. La baja adquisición del producto enlatado está relacionada con los gustos y preferencias; no obstante, los consumidores informados sobre la eco-etiqueta libre de delfín son más propensos a adquirir el atún enlatado. Al igual que sugieren estudios en otros países, proveer información clara del impacto ambiental del producto podría aumentar la conciencia del consumidor y constituirse en una estrategia de mercado de pescado con etiqueta ecológica. Los resultados y sus implicaciones podrían ser empleados para el desarrollo futuro de políticas de comercialización de atún en México.

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ATÚN ENLATADO ECO-ETIQUETADO FRECUENCIA DE CONSUMO LIBRE DE DELFÍN THUNNUS BIOLOGÍA Y QUÍMICA BIOLOGÍA Y QUÍMICA

ENSO-tuna relations in the eastern Pacific Ocean and its prediction as a non-linear dynamic system

JUAN SUAREZ SANCHEZ WALTER RITTER ORTIZ CARLOS GAY GARCIA JULIAN TORRES JACOME (2004)

During the years between 1967 and 1994 the trimestral abundance of the yellowfin tuna fish (Thunnus albacares), expressed as the number of individuals per group age and cohort, for the Eastern Pacific Ocean (EPO), was used to calculate the biomass of this species per trimester. This information was obtained from the Inter-American Tropical Tuna Commission publications (ITTC). Graphic methods were applied to this data (crude data, phase space, subseries per trimester as well as annual averages) in order to identify the behavior of the dynamics of this variable; this data was correlated with information on the presence of El Niño Southern Oscillation (ENSO) for the same period. The analysis suggests that the presence of strong ENSO events correlate with the decline of tuna fish biomass, which is followed by a rapid increase of this variable in a 3:1 time ratio; this means that it takes three times as long for the biomass to decrease than it does to recover and return to similar or higher values. After the ENSO-tuna fish biomass relations were established, two types of models were adjusted to the tuna fish biomass information: neuronal network and ARIMA. Both models described adequately the tuna fish biomass dynamics; however, the ARIMA model also permitted an adequate prediction of the behavior of ENSO variable, emphasizing that this model correctly predicted the presence of 1997 ENSO.

Article

CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA Yellowfin tuna fish (Thunnus albacares) Southern Oscillation (ENSO) non-linear dynamic system

ENSO-tuna relations in the eastern Pacific Ocean and its prediction as a non-linear dynamic system

JUAN SUAREZ SANCHEZ WALTER RITTER ORTIZ CARLOS GAY GARCIA JULIAN TORRES JACOME (2004)

During the years between 1967 and 1994 the trimestral abundance of the yellowfin tuna fish (Thunnus albacares), expressed as the number of individuals per group age and cohort, for the Eastern Pacific Ocean (EPO), was used to calculate the biomass of this species per trimester. This information was obtained from the Inter-American Tropical Tuna Commission publications (ITTC). Graphic methods were applied to this data (crude data, phase space, subseries per trimester as well as annual averages) in order to identify the behavior of the dynamics of this variable; this data was correlated with information on the presence of El Niño Southern Oscillation (ENSO) for the same period. The analysis suggests that the presence of strong ENSO events correlate with the decline of tuna fish biomass, which is followed by a rapid increase of this variable in a 3:1 time ratio; this means that it takes three times as long for the biomass to decrease than it does to recover and return to similar or higher values. After the ENSO-tuna fish biomass relations were established, two types of models were adjusted to the tuna fish biomass information: neuronal network and ARIMA. Both models described adequately the tuna fish biomass dynamics; however, the ARIMA model also permitted an adequate prediction of the behavior of ENSO variable, emphasizing that this model correctly predicted the presence of 1997 ENSO.

Article

CIENCIAS FÍSICO MATEMÁTICAS Y CIENCIAS DE LA TIERRA Yellowfin tuna fish (Thunnus albacares) Southern Oscillation (ENSO) non-linear dynamic system

DETERMINANTES EN EL CONSUMO DE ATÚN EN MÉXICO APLICANDO MODELOS DE ELECCIÓN ORDENADA

DETERMINANTS OF TUNA FISH CONSUMPTION IN MEXICO BY USING ORDERED RESPONSE MODELS

MARCO ANTONIO ALMENDAREZ HERNANDEZ GERZAIN AVILES POLANCO LUIS FELIPE BELTRAN MORALES MONICA YANELLI PEREZ RAMIREZ (2015)

"En este trabajo se evalúan los determinantes de la frecuencia en el consumo de pescado (atún) en dos ciudades costeras del Noroeste de México empleando datos registrados a través de encuesta cara-a-cara. Después de los ajustes con los criterios de información de Akaike y Bayesiano (AIC y BIC), fue aplicado el modelo probit ordenado con 364 observaciones. Los resultados muestran que la mayoría de los encuestados (74%) cuenta con instrucción escolar post-secundaria y más del 35% reconoce las etiquetas ecológicas (‘orgánico’ y ‘libre de delfín’) como un atributo de calidad del producto. El nivel de ingreso, la ocupación del consumidor y el conocimiento sobre eco-etiquetas son factores determinantes en la demanda de atún, mientras que el precio no fue significativo. El estudio sugiere que los consumidores que prefieren atún enlatado disminuyen su demanda respecto con los individuos que optan por atún fresco. La baja adquisición del producto enlatado está relacionada con los gustos y preferencias; no obstante, los consumidores informados sobre la eco-etiqueta libre de delfín son más propensos a adquirir el atún enlatado. Al igual que sugieren estudios en otros países, proveer información clara del impacto ambiental del producto podría aumentar la conciencia del consumidor y constituirse en una estrategia de mercado de pescado con etiqueta ecológica. Los resultados y sus implicaciones podrían ser empleados para el desarrollo futuro de políticas de comercialización de atún en México."

"In this work, frequency determinants of tuna fish consumption in two coastal cities of northwestern Mexico are evaluated using data registered through face-to-face surveys. After the adjustments with Akaike and Bayesian information criterion (AIC and BIC), the ordered probit model was applied arranged with 364 observations. The results showed that the majority of those surveyed (74%) have post-secondary education and more than 35% recognize eco-labels (‘organic’ and ‘dolphin-safe’) as a quality attribute of the product. The income level, consumer occupation, and knowledge about eco-labels are determining factors in tuna fish demand while price was not significant. The study suggests that consumers who prefer canned tuna fish decreased their demand compared with those who opt for fresh tuna fish. The low purchase of canned product is related to tastes and preferences; nonetheless, the consumers informed on the dolphin-safe eco-label have a higher propensity to buy canned tuna fish. Just as studies in other countries suggest, providing clear information on the environmental impact of the product could raise awareness of the consumer and form part of a marketing strategy for fish with eco-label. The results and their implications could be employed for future commercialization policies of tuna fish in Mexico."

Article

Atún Enlatado, Eco-Etiquetado, Frecuencia de Consumo, Libre de Delfín, Thunnus / CIENCIAS SOCIALES CIENCIAS ECONÓMICAS ACTIVIDAD ECONÓMICA CONSUMO, AHORRO, INVERSIÓN

Control óptimo de un sistema bioeconómico: la pesquería de atún aleta amarilla Thunnus albacares en el Océano Pacífico oriental

Michel Jules Dreyfus León (1991)

Se caracterizó la función de esfuerzo de pesca óptimo que maximiza los beneficios económicos netos a valor presente de la pesquería de atún aleta amarilla, Thunnus albacares, en el Océano Pacífico Oriental. Para esto se utilizó la información de 40,000 lances de pesca de la flota atunera mexicana del periodo 1980-1990 con la que se estimó el esfuerzo en días normales de pesca de la flota internacional que opera en esa zona. Se modificó el modelo de Schnute (1977) y se estimó la tasa de crecimiento poblacional, la capacidad de carga del medio ambiente y el coeficiente de capturabilidad. Aplicando la Teoría de Control Óptimo se estimó el esfuerzo necesario para obtener los mayores rendimientos económicos netos en la pesquería, considerando los costos de operación, diversos precios del atún y tasas de descuento. Se consideraron tres variantes en el modelo: coeficiente de capturabilidad constante, coeficiente de capturabilidad variable en función de la biomasa de atún y en función del esfuerzo de pesca. Se determina que bajo cualquier contexto el esfuerzo actual es muy elevado con respecto al óptimo económico.

N/E

Master thesis

Atún aleta amarilla, Océano Pacífico Oriental, Thunnus albacares CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS PECES Y FAUNA SILVESTRE PECES Y FAUNA SILVESTRE

Caracterización de los patrones de movimiento estacional del atún aleta azul del Pacífico (Thunnus orientalis) en la Corriente de California

Characterization of seasonal movements patterns of Pacific Bluefin tuna (Thunnus orientalis) in the California Current

GABRIEL MACHNICH MACHADO (2017)

El atún aleta azul del Pacífico Norte (Thunnus orientalis) tiene un elevado potencial migratorio, inicia su ciclo de vida en el Pacífico Occidental y, cuando juvenil, puede hacer migraciones transpacíficas hasta el Sistema de la Corriente de California. El objetivo del estudio es describir los movimientos del atún aleta azul del Pacífico a lo largo del Sistema de la Corriente de California en otoño de 2002-2004. Para evaluar tales movimientos, se tomaron datos continuos de 7 marcas archivadoras, sin embargo, el estudio se enfocó en el atún con la marca A0481, pues fue el único que alcanzó altas latitudes (>41°N) en otoño. Fueron definidas series temporales continuas para la marca A0481 en altas latitudes para los análisis. La profundidad, temperatura visceral y temperatura ambiental fueron comparadas a lo largo de los años y días utilizando la prueba de Wilcoxon. También se analizó la correlación entre las variables con la prueba de Spearman. El incremento calórico por ingesta (ICI) del atún con la marca A0481, fue evaluado con la metodología de Whitlock et al. (2013) y reforzado con datos pesqueros e información de la literatura. Los atunes presentaron un patrón consistente de movimiento latitudinal a lo largo de los años, concentrándose en bajas latitudes durante la primavera, en latitudes medianas durante el verano y altas latitudes durante el otoño, mientras que en el invierno hubo gran variación ya que los atunes migraban desde altas latitudes hacia latitudes medianas y bajas. El atún con la marca A0481 se mantuvo en zonas de frentes durante el otoño, con movimientos circulares, indicando una conducta de forrajeo. Se observó que a lo largo de los años, las variables profundidad y temperatura externa fueron diferentes (p<0.001), ya que el atún aumentaba de tamaño y consecuentemente su resistencia térmica también. En la temperatura interna hubo diferencia entre los años 2002 y 2003 (p<0.001), entre 2003 y 2004 (p<0.01), pero no hubo diferencia entre los años 2002 y 2004 (p=0.267). Sin embargo, quitando los días en que no se alimentó, no hubo diferencia en la temperatura interna a lo largo de los años. El atún con la marca A0481 realizó más buceos durante el día que en la noche (p<0.001), con mayor temperatura interna y externa durante la noche (p<0.001), pues estuvo más tiempo en la superficie.

The North Pacific Bluefin tuna (Thunnus orientalis) is a highly migratory specie, it begins its life cycle in the western Pacific, where spends its larval stage and as a juvenile begins transpacific migrations to the California Current system. The objective of this study is to describe the movements of Bluefin tuna within the California Current system in fall 2002-2004. In order to evaluate such movements, continuous data were used from 7 electronic tags, however, the study focused on tag A0481, since it was the only one that reached high latitudes (>41°N) during autumn. Continuous time series were developed for tag A0481 in the higher latitudes for analysis. Depth, visceral temperature and ambient temperature were compared over the years and days using the non-parametric Wilcoxon test. We also tested the correlation between variables by Spearman correlation. The heat increment of feeding (HIF) was evaluated for tag A0481 using the methodology of Whitlock et al. (2013) and reinforced with commercial fishery landings and data from the literature. All tags presented consistent pattern of latitudinal movement over the years, concentrating in low latitudes during the spring, in mid-latitudes during the summer and high latitudes during the fall, whereas in the winter there was large variation when the tunas migrated from high latitudes towards mid and low latitudes. A0481 was associated with frontal zones during autumn, with circular movements, indicating foraging behavior. During the three years of the study the depth and external temperature were considerably different (p<0.001), as this tuna increased in size and thermal resistance. The internal temperature was different between 2002 and 2003 (p<0.001), between 2003 and 2004 (p<0.01), but there was no difference between 2002 and 2004 (p=0.267). However, removing the days of no feeding indicated that there was no difference in the internal temperature among the years. A0481 performed more dives during the daytime than nighttime (p<0.001), with higher internal and external temperature during the nighttime (p<0.001), apparently due to the longer time on the surface. Depth and external temperature were correlated in 2003 and 2004, since the tuna made more frequent dives below the thermocline, allowing greater variation of the external temperature in these years. Depth was correlated to the internal temperature in all years, since the tuna spent much of it time in surface.

Master thesis

Atún aleta azul del Pacífico Norte, Thunnus orientalis, marcas archivadoras, movimientos de forrajeo, incremento calórico por ingesta, Sistema de la Corriente de California North Pacific Bluefin tuna, Thunnus orientalis, electronic tag, foraging movements, heat increment of feeding, California Current system. BIOLOGÍA Y QUÍMICA CIENCIAS DE LA VIDA BIOLOGÍA ANIMAL (ZOOLOGÍA) ECOLOGÍA ANIMAL