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Micropropagación de genotipos sobresalientes de ajo (Allium sativum L.).

EUCARIO MANCILLA ÁLVAREZ (2016)

Tesis (Maestría en Ciencias, especialista en Fisiología Vegetal).- Colegio de Postgraduados, 2016.

El ajo (Allium sativum L.) es una planta que se emplea en gran parte del mundo como condimento y por sus propiedades medicinales, se reproduce exclusivamente en forma vegetativa, proceso que da como resultado un bajo coeficiente de multiplicación y la transmisión de enfermedades. La micropropagación puede ser una herramienta para obtener propágulos de calidad en grandes cantidades y para la aplicación de la ingeniería genética en el mejoramiento genético de esta especie. El objetivo de este trabajo fue estudiar el efecto del ácido 3,6-dicloro-2-metoxibenzoico (dicamba), ácido 2,4-D diclorofenoxiacético (2,4-D), 6-bencilaminopurina (BAP), 6-furfurilaminopurina (cinetina), sorbitol, así como de las sales nutritivas en la respuesta morfogenética de cinco variedades de ajo. Puntas de raíz de tres días de edad de las variedades CEZAC, Barretero, Sainero, Cor P4 y Jas P4 se cultivaron en medios que contenían las sales de Murashige y Skoog (MS) o Chu et al. (N6), además de distintas concentraciones y combinaciones de dicamba, 2,4-D, cinetina, BAP. Asimismo, se probó el tiempo de exposición a sorbitol (0, 5 y 10 días). La combinación de dicamba o de 2,4-D con BAP (1.0 mg L-1 y 0.5 mg L-1, respectivamente) con las sales MS o N6, en el medio de inducción, indujo la formación de brotes adventicios anormales, masas compactas de células con clorofila, raíces, y brotes adventicios vitrificados. El sorbitol tuvo un efecto negativo en la formación de brotes adventicios. Las variedades CEZAC, Cor P4 y Jas P4 mostraron los valores más altos en cuanto al porcentaje de explantes que formaron callo organogénético. Los explantes cultivados en una combinación de 0.5 mg L-1 de cinetina y 2,4-D mg L-1 o 1.0 mg L-1 de cinetina y 2,4-D mg L-1, formaron callo organogenético con la misma eficiencia (100 %). El número más alto de brotes por explante (19 a 24) se observó en las variedades CEZAC, Cor P4 y Jas P4. No se encontraron diferencias significativas para el número de brotes por explante, entre los medios que contenían 0.5 o 1.0 mg L-1 de cinetina y 2,4-D. Las plantas se desarrollaron normalmente en invernadero, mostrando más del 80% de sobrevivencia. _______________ MICROPROPAGATION OF OUTSTANDING GENOTYPES OF GARLIC (Allium sativum L.). ABSTRACT: Garlic (Allium sativum L.) is a plant that is used in worldwide as a condiment and for its medicinal properties. This species reproduces exclusively vegetatively, which results in a low coefficient of multiplication and disease transmission. Micropropagation can be a tool to obtain quality propagules in large quantities and for the application of genetic engineering in the genetic improvement of this species. The aim of this work was to study the effect of 3, 6-dichloro-2-methoxybenzoic acid (dicamba), 2, 4-D dichlorophenoxyacetic acid (2, 4-D), 6-benzylaminopurine (BAP), 6-furfurylaminopurine (kinetin), sorbitol and nutrient salts on morphogenetic response of five varieties of garlic. Three days old root tips of CEZAC, Barretero, Sainero, Cor P4 and Jas P4 varieties were grown on media containing salts of Murashige and Skoog (MS) or Chu et al. (N6) plus different concentrations and combinations of dicamba, 2,4-D, kinetin, BAP. Also, the time of exposure to sorbitol (0, 5 and 10 days) was tested. The combination of dicamba or 2, 4-D with BAP (1.0 mg L-1 and 0.5 mg L-1, respectively) and MS or N6 salts in the induction medium, promoted formation of abnormal adventitious shoots, compact masses of cells with chlorophyll, roots, and vitrified adventitious buds. Sorbitol had a negative effect on the formation of adventitious buds. CEZAC, Cor P4 and P4 Jas varieties showed the highest values for the percentage of explants that formed organogenic calli. Explants grown on a combination of 0.5 mg L-1 kinetin and 2, 4-D or 1.0 mg L-1 kinetin and 2, 4-D formed organogenic calli with the same efficiency (100%). The highest number of shoots per explant (19-24) was observed in CEZAC, Cor P4 and P4 Jas varieties. No significant differences in the number of shoots per explant were observed when these were cultured on media containing 0.5 or 1.0 mg L-1 kinetin and 2, 4-D. Regenerated plants grew normally in the greenhouse, showing more than 80% survival.

Master thesis

Allium sativum L. Regeneración de plantas Cultivo de tejidos Organogénesis Callo Reguladores de crecimiento Plant regeneration Tissue culture Organogenesis Callus Growth regulators Fisiología Vegetal Maestría CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA CIENCIAS AGRARIAS AGRONOMÍA GENÉTICA VEGETAL

Cinéticas de ácido pirúvico durante el proceso de secado constante y variable del ajo

Norma Gómez Gómez (2008)

El ajo ha sido ampliamente estudiado porque contiene una gran cantidad de compuestos nutraceúticos, uno de los compuestos nutraceúticos mas importantes del ajo es la alicina. Sin embargo, la preservación de la alicina es complicada por su naturaleza inestable y reactiva, y pierde sus propiedades nutraceúticas durante el almacenamiento. El secado con condiciones variables de temperatura es una alternativa para conservar las propiedades nutraceúticas del ajo. En este trabajo se evaluó el contenido de ácidopirúvicoen muestras de ajo deshidratado por secado convectivo con condiciones constantes (40,50 y 60 grados Celsius) y variables con perfiles de temperatura cíclica en forma de onda pseudocuadrada, con ciclos de 40 a 60 grados Celsius (ascendente) y 60 a 40 grados Celsius (descendente). Con el objeto de evaluar la capacidad de formación de ácido pirúvico en el ajo durante el secado constante y variable. Para esto las muestras de ajo frescas, fueron preparadas en rodajas de 1.98 +0.2 mm de espesor. Se utilizó el método modificado de Schwimer y Weston para la determinación de ácido pirúvico, como una medida indirecta del contenido de alicina en el ajo. Durante los experimentos de deshidratación, la velocidad de aire se mantuvo estable en 1.5 m/s. La temperatura y el tiempo de secado tuvieron efectos importantes en la cinética de ácido pirúvico.Se presentó mayor capacidad de formación de ácido pirúvico en el secado con condiciones variables.Se analizó también en este trabajo la relación entre la pérdida de ácido pirúvico y el encogimiento. El encogimiento se calculó con las medidas de cambio de volumen. Se presentó mayor encogimiento y colapso en la temperatura de 60 grados Celsius y menor a 40 grados Celsius. Se observó que el encogimiento y el colapso son causadas principalmente por la tensión desarrollada y por los gradientes de humedad. Se encontró una relación entre la pérdida de ácido pirúvico y el encogimiento del material. Esto sugiere que la destrucción de la estructura celular causada por el colapso al inicio del secado y la concentración de compuestos cuando el contenido de humedad del material es muy bajo al final del secado, causa la pérdida de los precursores (aliina y alinasa).

Master thesis

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Nutraceúticos ajo Allium sativum L.

Evaluación de dosis de lombricomposta y cortes de tallo en la variedad de Ajo ampelo (Allium ampeloprasum L.) en la región de la Costa de Hermosillo, Sonora

FERNANDO ULISES JUVERA GONZALEZ (2010)

Tesis de maestría en horticultura

Tesis de maestría en horticultura. El ajo es una hortaliza de gran importancia en México y a nivel mundial debido a su alto consumo como condimento y sus propiedades medicinales. Durante este estudio se evaluaron dos dosis de lombricomposta con corte y sin corte de tallo en la variedad de ajo ampelo con la finalidad de aumentar el diámetro de bulbo y rendimiento. Las aplicaciones de lombricomposta se hicieron a intervalos de 20 dias y el corte de tallo se realizó a los 15 cm de altura. La variedad utilizada fue la ampelo a una densidad de 5 plantas por metro lineal con 50,000 plantas por hectárea, el diseño utilizado fue completamente al azar factorial La siembra se realizó el 8 de Octubre de 2007 con la siembra, preparación del terreno convencional, barbecho, rastreo, nivelación, formación de surcos y se utilizó riego por goteo. Los tratamientos fueron: 1)Testigo sin corte, 2) 200 lt/ha delombricomposta, sin corte 3) 200 lt/ha de lombricomposta, con corte 4) Testigo con corte, 5) 400 lt/ha de lombricomposta, sin corte 6) 400 lt/ha de lombricomposta, con corte. Los resultados nos indicaron que con cortes de tallo o escapo floral el diámetro de bulbo es mayor, que sin realizar el corte, por lo tanto es aconsejable realizar esta práctica. También los resultados arrojaron que no hay diferencia en diámetro de bulbo entre lo dos niveles de lombricomposta, pero si la hay entre aplicar la lombricomposta y el testigo.

Master thesis

S667.A3 .J89 Ajo (Allium sativum L.) Abonos y fertilizantes TÉCNICAS DE CULTIVO

Adaptación de cultivares de ajo morado y blanco (Allium sativum L.) en Acatlán, Guerrero, México

LUIS PEREZ MORENO SERGIO AYVAR SERNA (2012)

En el estado de Guerrero, México, el ajo se cultiva en la región Centro, en los municipios de Chilapa y Zitlala, donde los productores acostumbran sembrar el genotipo criollo adaptado a las condiciones

climáticas de la región. El objetivo fue estudiar la adaptación del cultivo del ajo de los tipos morado y blanco a la región Centro de Guerrero por su rendimiento y calidad, ya sea para el mercado nacional o el de exportación. La investigación se llevó a cabo durante el ciclo otoño-invierno 2000-2001 en la comunidad de Acatlán, municipio de Chilapa de Álvarez, Guerrero. Se evaluaron 13 materiales de ajo, bajo un diseño experimental de bloques completos al azar con cuatro repeticiones; se hizo la separación de medias por medio de la prueba de Tukey P<0,05 y un análisis de correlación simple. Las variables analizadas fueron: diámetro del bulbo, longitud del bulbo, peso individual del bulbo; altura de la planta; diámetro de cuello, número de hojas, rendimiento de bulbo, número promedio de dientes por bulbo, peso individual del diente. Los genotipos no presentaron diferencias estadísticas en el diámetro, longitud y peso individual del bulbo, diámetro de cuello, rendimiento y peso individual de diente, pero exhibieron variaciones considerables en altura de la planta, número de hojas y número de dientes por bulbo. El genotipo Blanco de Egipto y el Criollo Regional, desarrollaron las mayores alturas. Todos los materiales introducidos presentaron un rendimiento de bulbo estadísticamente similar al Criollo Regional. El rendimiento del bulbo se correlacionó positivamente con la altura de la planta, diámetro del bulbo y peso individual de diente.

In the state of Guerrero, Mexico, garlic is cultivated in the Central region, at Chilapa and Zitlala municipalities, where the growers cultivate Criollo Regional genotype adapted to the climatic conditions of the

region. The object of this investigation was to study the adaptability of the cultivars of the purple and the white garlic in Guerrero’s central region, considering both their yield and quality for the domestic and/or export markets. Research work was conducted during the 2000-2001 fall-winter cycle, in Acatlan, municipality of Chilapa de Alvarez, Guerrero. Thirteen garlic cultivars were evaluated using completely randomized blocks design, with four repetitions. Mean

separation using Tukey test P<0,05 and analysis of simple correlation were made. The analyzed variables were: bulb diameter, bulb longitude, bulb weight; plant height; neck diameter, number of

leaves, bulb yield, number of cloves per bulb and clove weight. The genotypes did not present statistical differences in bulb diameter, bulb longitude, individual bulb weight, neck diameter, bulb yield, individual clove weight; but they exhibited considerable variation in: plant height, number of leaves and number of cloves per bulb. The Blanco de Egipto and Criollo Regional developed the highest heights.

All the introduced materials yielded similar to the Criollo Regional. The bulb yield was correlated positively with plant height, bulb diameter and individual clove weight.

Article

CIENCIAS AGROPECUARIAS Y BIOTECNOLOGÍA Ajo (Allium sativum L.) - Cultivo - Acatlán, Guerrero Hortalizas Variedades Rendimiento Calidad Garlic (Allium sativum L.) - Cultivation - Acatlán, Guerrero Vegetables Varieties Yield Quality

Hexane Extract of Allium sativum as a Corrosion Inhibitor for Carbon Steel in 0.5 M H2SO4

EDELMIRA RODRIGUEZ CLEMENTE MARIA GUADALUPE VALLADARES CISNEROS JONATHAN GABRIEL RAMIREZ ARTEAGA JOSE GUADALUPE CHACON NAVA (2014)

The corrosion inhibition of 1018 carbon steel in 0.5 M H2SO4 was conducted by

using an organic extract of natural origin. The evaluation corrosion inhibition activity of

hexane extract of Allium sativum was carried out by electrochemical tests such as

polarization curves and electrochemical impedance spectroscopy. Different

temperatures were employed room temperature, 40° and 60° C. The inhibitor

concentrations were 0, 50, 100, 200, 400, 600 and 800 ppm. The organic extract acts

as corrosion inhibitor mixed and efficiency of corrosion inhibition increases linearly

concentration, the major efficiency of corrosion inhibition was up 90 percent used 400

ppm of A. sativum extract at room temperature. The efficiency corrosion inhibition is

affected by temperature increased.

Conference proceedings

Allium sativum acid corrosion BIOLOGÍA Y QUÍMICA QUÍMICA QUÍMICA FÍSICA OTRAS

Low temperature conditioning of garlic (Allium sativum L.) "seed" cloves induces alterations in sprouts proteome

MIGUEL DAVID DUFOO HURTADO JOSE ANGEL HUERTA OCAMPO ALBERTO BARRERA PACHECO ANA PAULINA BARBA DE LA ROSA EDMUNDO MATEO MERCADO SILVA (2015)

"Low-temperature conditioning of garlic "seed" cloves substitutes the initial climatic requirements of the crop and accelerates the cycle. We have reported that "seed" bulbs from "Coreano" variety conditioned at 5 degrees C for 5 weeks reduces growth and plant weight as well as the crop yields and increases the synthesis of phenolic compounds and anthocyanins. Therefore, this treatment suggests a cold stress. Plant acclimation to stress is associated with deep changes in proteome composition. Since proteins are directly involved in plant stress response, proteomics studies can significantly contribute to unravel the possible relationships between protein abundance and plant stress acclimation. The aim of this work was to study the changes in the protein profiles of garlic "seed" cloves subjected to conditioning at low-temperature using proteomics approach. Two sets of garlic bulbs were used, one set was stored at room temperature (23 degrees C), and the other was conditioned at low temperature (5 degrees C) for 5 weeks. Total soluble proteins were extracted from sprouts of cloves and separated by two-dimensional gel electrophoresis. Protein spots showing statistically significant changes in abundance were analyzed by LC-ESI-MS/MS and identified by database search analysis using the Mascot search engine. The results revealed that low-temperature conditioning of garlic "seed" cloves causes alterations in the accumulation of proteins involved in different physiological processes such as cellular growth, antioxidative/oxidative state, macromolecules transport, protein folding and transcription regulation process. The metabolic pathways affected include protein biosynthesis and quality control system, photosynthesis, photorespiration, energy production, and carbohydrate and nucleotide metabolism. These processes can work cooperatively to establish a new cellular homeostasis that might be related with the physiological and biochemical changes observed in previous studies."

Article

Allium sativum Sprouts Cold conditioning Two-dimensional electrophoresis LC-ESI-MS/MS BIOLOGÍA Y QUÍMICA CIENCIAS DE LA VIDA

GREEN CORROSION INHIBITIONS FOR 1045 AND 1080 CARBON STEELS BY GARLIC IN DYNAMIC CONDITIONS FOR IN SULPHURIC ACID MEDIA

EDELMIRA RODRIGUEZ CLEMENTE AMERICA MARIA RAMIREZ ARTEAGA MANUEL EDUARDO PALOMAR PARDAVE JOSE GUADALUPE CHACON NAVA (2015)

Abstract

Previous studies showed the adequate efficiency of green corrosion inhibition of 1018

carbon steel in 0.5 M H2SO4 by garlic extract (Allium sativum) in static conditions at 25 °C.

In this condition, the inhibition efficiency was 95 % at 400 ppm. Another study under

similar conditions, showed an inhibition efficiency of 80% for 1045 steel (with 800 ppm

inhibitor) and 70% for 1080 steel (with 400 ppm inhibitor). Here, the effect of dynamic

conditions in the corrosion inhibition by garlic extract for these steels exposed in 0.5 M

H2SO4 at 25 °C was investigated. In order to investigate the effect of dynamic conditions, a

rotating cylinder electrode was used at 0, 250, 500, 1000 and 2000 rpm. The inhibitor

efficiency was obtained by potentiodynamic polarization measurements and spectroscopy

electrochemical impedance. The results indicated that the green inhibitor efficiency

behaves somewhat different for both carbon steels in particular at 2000 rpm. In this

condition, the inhibition efficiency was 77% for the 1080 carbon steel and 95 % for the

1045 carbon steel. According to the electrochemical tests in the present work, it seems that

the garlic extract acts for both steels as a mixed type green inhibitor. This research shows

that the garlic extract is a good candidate as a green inhibitor to be used in new possible

environmental friendly corrosion inhibitor formulations

Conference proceedings

Allium sativum garlic BIOLOGÍA Y QUÍMICA QUÍMICA QUÍMICA FÍSICA OTRAS

Extracción y purificación de alicina a partir de ajo (Allium sativum L.) implicaciones analíticas

María de los Ángeles Córdova Betancourt (2010)

The growing interest in the use of natural nutraceutical substances suggests a systematic study on the extraction and characterization of the major active components contained in the plants. Among the plant products of interest in traditional medicine, garlic (Allium sativum L.) is a natural product used in the prevention and / or treatment of a wide range of conditions from the time of the Egyptians. Among the compounds of garlic, allicin has occupied the most prominent identified as the most biologically active substance, however in recent years, studies have shown that other thiosulfinates could perhaps be more active (Alonso J, 2007). Thiosulfinates formation occurs when the garlic is cut or crushed, the alliin is then reacts with the enzyme aliinasa. However, most of these compounds are highly unstable and temperature sensitive causing the loss and / or degradation, making it difficult to study their properties. For this reason, we propose a method of solid-liquid fast and efficient to obtain the main active compounds of garlic, being very useful for diversification in the use of this renewable natural resource.An important part of the optimal extraction process is the use of moderately polar solvents, such as chloroform (K = 4.8) and ethyl acetate (K = 6.0), to evaluate the effect of polarity the extraction of sulfur compounds contained in fresh garlic. The extracts obtained by this extraction process were purified through separation and analytical techniques: Thin Layer Chromatography and Column Chromatography. These fractions were analyzed together with total organic extracts (EOT) by gas chromatography and mass spectrometry (GC-MS) to determine the sulfur compounds contained in extracts of garlic. In this way, and based on the results, it was concluded that the method of solid-liquid extraction proposed for the realization of this project allowed us to obtain total organic extracts with a high content of sulfur compounds of great importance and nutraceutical properties.

El creciente interés por el uso de substancias nutracéuticas de origen natural sugiere un estudio sistemático sobre la extracción y caracterización de los principales componentes activos contenidos en las plantas. Entre los productos vegetales de gran interés en la medicina tradicional, el ajo (Allium sativum L.) es un producto natural empleado en la prevención y/o el tratamiento de una gran diversidad de enfermedades, desde la época de los egipcios. Entre los compuestos del ajo, la alicina ha ocupado el lugar más destacado por considerarse la sustancia con mayor actividad biológica, sin embargo en los últimos años, diversos estudios han demostrado que otros tiosulfinatos podrían ser quizás más activos (Alonso J., 2007). La formación de tiosulfinatos se da cuando el ajo se corta o tritura, es entonces que la aliína reacciona con la enzima aliinasa. Sin embargo, la mayor parte de estos compuestos son altamente inestables y termosensibles provocando su pérdida y/o degradación, lo que dificulta el estudio de sus propiedades. Por esta razón, se propone un método de extracción sólido-líquido asistido con agitación por ultrasonido, rápido y eficiente para la obtención de los principales compuestos activos del ajo, siendo de gran utilidad para la diversificación en el uso de este recurso natural renovable.Una parte importante para que el proceso de extracción sea óptimo, es el uso de solventes medianamente polares, como lo son el Cloroformo (K= 4.8) y el Acetato de etilo (K= 6.0), para la evaluación del efecto de la polaridad en el proceso de extracción de los compuestos sulfurados contenidos en el ajo fresco. Los extractos obtenidos mediante este proceso de extracción fueron purificados a través de técnicas analíticas de separación como: Cromatografía en Capa Fina y Cromatografía en Columna. Dichas fracciones fueron analizadas junto con los extractos orgánicos totales (EOT) por Cromatografía de Gases Acoplada a Espectrometría de Masas (GC-MS), con el fin de determinar los compuestos sulfurados contenidos en los extractos de ajo.De esta forma y en base a los resultados obtenidos, se concluyó que el método de extracción sólido-líquido propuesto para la realización de este trabajo, permitió la obtención de extractos orgánicos totales con un gran contenido de compuestos sulfurados de importancia y propiedades nutracéuticas.

Master thesis

INGENIERÍA Y TECNOLOGÍA Ajo Allium sativum Nutraceúticos Sustancia activa

Antileishmanial activity of a mixture of Tridax procumbens and Allium sativum in mice

Activité antileishmaniale d'un mélange de Tridax procumbens et Allium sativum chez la souris

MIRIAM RUBI DE LOS MILAGROS GAMBOA LEON BLANCA MARINA VERA KU SERGIO RUBEN PERAZA SANCHEZ CARLOS ALBERTO KU CHULIM AURELIO HORTA BAAS MIGUEL ENRIQUE ROSADO VALLADO (2014)

We tested a mixture of Tridax procumbens, known for its direct action against Leishmania mexicana, and Allium sativum, known for its immunomodulatory effect, as an alternative to treat cutaneous leishmaniasis. Acute oral toxicity was tested with the Up-and-Down Procedure (UDP) using a group of healthy mice administered with either T. procumbens or A. sativum extracts and compared with a control group. Liver injury and other parameters of toxicity were determined in mice at day 14. The in vivo assay was performed with mice infected with L. mexicana promastigotes and treated with either a mixture of T. procumbens and A. sativum or each extract separately. The thickness of the mice's footpads was measured weekly. After the 12-week period of infection, blood samples were obtained by cardiac puncture to determine the total IgG, IgG1 and IgG2a immunoglobulins by a noncommercial indirect ELISA. We showed that the mixture of T. procumbens and A. sativum extracts was better at controlling L. mexicana infection while not being toxic when tested in the acute oral toxicity assay in mice. An increase in the ratio of IgG2a/IgG1 indicated a tendency to raise a Th1-type immune response in mice treated with the mixture. The mixture of T. procumbens and A. sativum extracts is a promising natural treatment for cutaneous leishmaniasis and its healing effects make it a good candidate for a possible new phytomedicine.

Article

LEISHMANICIDAL ACTIVITY TRIDAX PROCUMBENS ALLIUM SATIVUM ACUTE ORAL TOXICITY PHYTOMEDICINE BIOLOGÍA Y QUÍMICA

Morphological and genetic characteristics allow the identification of a collection of garlic cultivars in the North-Central region of Mexico

Características morfológicas y genéticas permiten la identificación de cultivares de ajo en las regiones Norte y Central de México

HECTOR SILOS ESPINO CATARINO PERALES SEGOVIA JUAN FRANCISCO GOMEZ LEYVA ANGEL GABRIEL ALPUCHE SOLIS (2008)

"The objective of this study was to compare the yield and genetic relationships between two Perla garlic selections, obtained by individual selection of cloves, and commercial varieties and cultivars adapted to diverse regions of Mexico (which did not have a selection process). Varieties with fewer cloves showed higher yields. Coreano and California produced 20 ton/ha (fresh weight) and Perla selections between 17-1.9 ton/ha (fresh weight). Six primers of the series OPB were tested for frenetic characterization and OPB-17 was selected. With the. amplified DIVA fragments, a binary matrix was generated; afterwards, a dissimilarity matrix and dendrogram were developed. High genetic diversity was found among all varieties, which were separated into two groups through differential analysis. Varieties of smaller yield were included in one group. The other group was constituted by the best production varieties with fewer cloves per plant (Perla, California, Coreano and Chino). Dissimilarity was found among Perla varieties. The selection method used to obtain plants with better yield characteristics can be applied to the genetic improvements of garlic."

Article

RAPDs Allium sativum Selection Yield BIOLOGÍA Y QUÍMICA